Pepper ziet jouw emoties

Hij is volgens de makers de eerste robot met een hart. Pepper, zoals de 1,21 meter lange en 28 kilo zware Japanse robot is gedoopt, moet gezellig met je kunnen converseren. Het apparaat is zo geprogrammeerd dat het de emoties van mensen kan waarnemen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen en toonhoogtes.

„Ons doel is tedere robots te ontwikkelen die je doen glimlachen”, zei Masayoshi Son, hoofd van Softbank, het Japanse concern dat de robot samen met het Franse Aldebaran heeft ontwikkeld. „Ik wil geliefd worden”, zong Pepper gisteren bij zijn kennismaking met journalisten in Tokio uit volle borst.

Pepper heeft wel armen, maar geen benen; hij beweegt zich voort op wieltjes. Hij heeft wel een soort mechanische ogen, maar geen haar. Een computerschermpje prijkt op zijn borst. Hij koert en zoemt en zit vol met sensoren en een paar camera’s.

Maar helemaal vlekkeloos verliep zijn demonstratie gisteren niet. Pepper bleek beter te praten dan te luisteren. „Twittert u”, informeerde hij bijvoorbeeld en: „Is dit voor het eerst dat u met een robot praat?” En dan begon hij zelf met een uitgebreid verhaal.

Maar toen iemand een vraag aan hem stelde, ratelde de robot daar nogal ongemanierd gewoon doorheen. Ook antwoordde hij soms: „Ik kon dat niet verstaan. Wilt u dat nog eens zeggen?”

En toen een van de aanwezigen de gevoeligheid van Pepper op de proef wilde stellen door hem luid toe te bulderen, wist het apparaat niets beters uit te brengen dan: ,,U ziet eruit als een eerlijke persoon.” Pepper is dus voor verbetering vatbaar, wat op zichzelf trouwens een bijzonder menselijk trekje is.

In februari volgend jaar komt hij op de markt in Japan voor de betrekkelijk bescheiden prijs van zo’n 1.400 euro. In Japan experimenteren wetenschappers al langer met robots, ook met het oog op de snel vorderende vergrijzing van het land.

De hoop is dat de zorg voor oude mensen deels aan robots kan worden overgelaten. Tot grote commerciële successen hebben de verschillende robots die er inmiddels in omloop zijn, nog niet geleid.