Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Militanten gijzelen studenten in universiteit in Irak

Beschadigde huizen in Ramadi. Sinds vijf maanden zijn soennitische opstandelingen bezig aan een gewelddadige opmars, waarbij veel burgers zijn omgekomen. Meer dan 420.000 mensen zijn de twee grote steden van Anbar, Falluja en Ramadi, ontvlucht.
Beschadigde huizen in Ramadi. Sinds vijf maanden zijn soennitische opstandelingen bezig aan een gewelddadige opmars, waarbij veel burgers zijn omgekomen. Meer dan 420.000 mensen zijn de twee grote steden van Anbar, Falluja en Ramadi, ontvlucht. Reuters / Stringer

Gewapende mannen hebben een universiteit bestormd in Irak. Ze gijzelen daar honderden studenten. Dat zeggen de Iraakse autoriteiten, melden de grote persbureaus. Ze doen hun uitlatingen anoniem, omdat ze niet over de zaak mogen spreken.

Update 13.41 uur: De militanten hebben zich teruggetrokken, meldt persbureau AP.

Militanten overmeesterden bewakers en wisten de universiteit binnen te dringen. Om de universiteit heen zijn bommen gelegd, zodat niemand er meer bij kan. De aanval vond vannacht plaats in de provincie Anbar, op de gelijknamige universiteit, vlak bij de provinciale hoofdstad Ramadi. Sommige delen van die stad worden al maanden beheerst door islamitische extremisten en andere anti-regeringsmilities.

Tegenaanval - ’2 doden’

Inmiddels hebben veiligheidstroepen een tegenaanval ingezet. Er zijn door beide groepen schoten gelost. Militanten patrouilleren op het dak van de universiteit met sluipschuttersgeweren. Bronnen in het ziekenhuis van Ramadi zeggen tegen persbureau Reuters dat er twee lichamen zijn binnengebracht, van een student en van een militant.

Een professor die momenteel zit opgesloten in de natuurkundeafdeling van het gebouw, vertelde Reuters via de telefoon dat docenten van buiten Ramadi in de universiteit sliepen omdat het de examenperiode is.

“We hoorden intens geweervuur rond vier uur ‘s nachts. We dachten dat het veiligheidstroepen waren die ons kwamen beschermen, maar tot onze verrassing waren het gewapende mannen. Ze dwongen ons naar binnen te gaan en nu kunnen we niet meer weg.”

Militanten actief, waaronder ISIL

Ramadi is een van de twee steden in Anbar waar sinds begin dit jaar tribale en soennitische opstandelingen heersen, waaronder de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). De regering heeft de controle over centraal Ramadi herwonnen, maar de verdergelegen gebieden zijn nog steeds het podium van aanvallen en geweld door militanten. De gijzeling is echter nog niet opgeëist.