Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Fractieleider Klein teleurgesteld in partijbestuur 50Plus

Ze zitten voortaan in de Kamer als de leiders van 50Plus-Baay en 50Plus-Klein: Martine Baay (midden) en Norbert Klein (rechts).
Ze zitten voortaan in de Kamer als de leiders van 50Plus-Baay en 50Plus-Klein: Martine Baay (midden) en Norbert Klein (rechts). Foto ANP / Valerie Kuypers

50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein is teleurgesteld in het partijbestuur omdat er geen commissie komt die het vertrouwen binnen de partij kan herstellen. Dat zei hij vanmiddag in het Radio 1-programma Kamerbreed in een reactie op de extra ledenvergadering van de partij.

De extra ledenvergadering van 50Plus werd bijeengeroepen door het conflict binnen de partij dat de tweekoppige Kamerfractie heeft verscheurd. Klein, die sinds het vertrek van Henk Krol fractievoorzitter van 50Plus in de Kamer was, zette vorige week zijn partijgenoot Martine Baay uit de fractie, tot onvrede van het partijbestuur. Klein werd vervolgens zelf uit de partij gezet, maar weigerde zijn zetel op te geven. Het presidium van de Tweede Kamer besloot begin deze week dat de eenmansfractie van Klein voortaan de naam 50Plus-Klein mag voeren. Baay, die de steun heeft van het partijbestuur, gaat verder als 50 Plus-Baay.

In een poging de problemen binnen de partij op te lossen stelde Klein afgelopen week voor een onafhankelijke ‘commissie van wijzen’ aan te stellen die de eenheid binnen 50Plus kan herstellen. Op de ledenvergadering van vanmiddag, waarbij Klein niet aanwezig wilde zijn, bleek echter dat het partijbestuur daar niets voor voelt. Het bestuur gaf unanieme en volledige steun aan Baay als fractielid van 50Plus.

Klein ‘bijzonder teleurgesteld’ over houding partijbestuur

Klein zegt tegenover persbureau Novum “bijzonder teleurgesteld” te zijn:

“Ik wacht nog even de argumenten af van voorzitter John Struijlaard wat de beweegredenen waren om niet in te gaan op mijn voorstel om een commissie in te stellen.”

Over de unanieme steun van het bestuur voor Baay zegt Klein:

“Ze kreeg honderd procent van de adviesraad van de partij. Dat lijkt wel een soort Noord-Koreaanse democratie.”

Klein heeft naar eigen zeggen al dagen geen contact meer gehad met het bestuur. “Jammer dat er geen gesprek is. Dat is essentieel”, zei hij. Klein blijft ondanks alles gewoon lid van de Tweede Kamer. De beslissing van het partijbestuur heeft hem niet overtuigd om op te stappen.

Vastgoedondernemer stille financier 50Plus

NRC Handelsblad onthulde vanochtend dat 50Plus financieel wordt gesteund door een vastgoedondernemer die eerder Pim Fortuyn en Rita Verdonk bijstond. De Haagse miljonair Chris Thünnessen heeft begin dit jaar 25.000 euro betaald aan de Europese campagne van Toine Manders. Hoewel partijprominenten als Manders en oprichter Jan Nagel er niet over willen uitweiden, bevestigt Chris Thünnessen zijn gift. “Ik wil als ondernemer soms wat doen voor de politiek.”