Botsing Rutte/Dijsselbloem laat spanning in coalitie zien

Toen minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) voorstelde een meevaller deels aan ontwikkelingshulp te besteden ontplofte premier Rutte. „Moet je daar nú over beginnen?”

Premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën) blijken ernstig te zijn gebotst in de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. In een coalitieoverleg met de drie gedoogpartijen op het ministerie van Financiën in april ontplofte Rutte ten overstaan van een gezelschap onderhandelaars, waarbij hij Dijsselbloem volgens aanwezigen toebeet: „Moet je daar nú over beginnen?”

De aanvaring draaide om een meevaller van ruim 600 miljoen euro die het kabinet volgend jaar verwacht vanwege een nieuwe Brusselse rekenmethode.

Tot verrassing van Rutte legde Dijsselbloem een memo op tafel met plannen voor extra geld voor ontwikkelingssamenwerking en een hogere afdracht aan de Europese Unie. Als VVD-leider wilde Rutte hier niet mee akkoord gaan. ,,Onbestaanbaar, onbestaanbaar'', zei Rutte volgens een van de onderhandelaars.

Hij nam het Dijsselbloem vooral kwalijk dat hij al met een voorstel kwam terwijl er nog geen politieke deal tussen VVD- en PvdA-bewindslieden was.

Deze gang van zaken is bevestigd door vijf betrokkenen bij het overleg.

Ruttes uitbarsting leidde tot ongemakkelijk zwijgen bij de andere onderhandelaars. „We dachten echt: wat gebeurt hier?”, zegt een aanwezige. „Zoiets stem je toch van tevoren met elkaar af?” De zaak werd uiteindelijk gesust door het besluit over de meevaller uit te stellen tot augustus.

De botsing tussen Rutte en Dijsselbloem illustreert volgens betrokkenen de toegenomen spanning in de coalitie; in de coalitie wordt benadrukt dat de persoonlijke relatie van Rutte en Dijsselbloem niet door de zaak is geschaad.

Bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar, zeggen betrokkenen, stellen VVD en PvdA zich niet langer als één blok op. Ook coalitiepartijen hebben elk hun eigen inbreng, zodat het kabinet in de onderhandelingen de eigen verdeeldheid niet meer onder stoelen of banken steekt. „De urgentie, de betrokkenheid is minder”, zegt een ingewijde.

Vanuit de VVD klinkt bovendien bezorgdheid over de onvoorspelbaarheid van de PvdA-fractie. „We weten niet meer wat er uit Koloniën komt”, zegt een prominente VVD’er, verwijzend naar het deel van het Kamergebouw waar de PvdA gehuisvest is.

Bij de PvdA hebben de historisch slechte uitslagen bij de lokale en Europese verkiezingen er stevig ingehakt. Kamerleden omschrijven de sfeer in de fractie als „gelaten” of „geslagen”. „We kunnen even helemaal niets goed doen”.

Ook blijkt dat het groepje adviseurs rond PvdA-leider Diederik Samsom uiteen aan het vallen is. Binnen korte tijd maakten onlangs twee vertrouwelingen hun vertrek bekend: de politiek secretaris en de financieel specialist.

De woordvoerders van Rutte en Dijsselbloem wilden desgevraagd niet reageren.