Poetin: eerst een staakt-het-vuren, dan kunnen we praten

De Russische president Vladimir Poetin spreekt met de media in het kasteel van Benouville. Vanmiddag sprak hij met zowel president Obama als de nieuwe Oekraïense president Porosjenko over de situatie in Oekraïne.
De Russische president Vladimir Poetin spreekt met de media in het kasteel van Benouville. Vanmiddag sprak hij met zowel president Obama als de nieuwe Oekraïense president Porosjenko over de situatie in Oekraïne. Foto AP - Ria Novosti/ Alexej Nikolski

Ze kwamen er voor D-Day, maar uiteindelijk ging het toch weer over Oekraïne. In de marge van de herdenkingsbijeenkomsten in Frankrijk had Poetin twee unieke ontmoetingen: een met de aanstaande Oekraïense president Petro Porosjenko, en een met Obama. Poetin benadrukte vanavond tegenover verslaggevers dat er een staakt-het-vuren nodig is, willen Rusland en Oekraïne kunnen praten.

Poetin, enkele uren na zijn gesprek met Porosjenko, dat volgens persbureau AP zo’n vijftien minuten duurde, zei te verwachten dat de nieuwe Oekraïense president “goede wil” zal tonen. Moskou is bovendien klaar om de dialoog aan te gaan over de gasschuld die Oekraïne heeft.

‘Einde aan bloedvergieten’

Beide leiders zijn het erover eens geworden dat er een einde moet komen aan het bloedvergieten in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in een strijd verwikkeld zijn. Porosjenko zei tegen verslaggevers volgens het Russische persbureau Interfax dat hij verwacht dat Rusland zijn verkiezing gaat erkennen. Zaterdag wordt Porosjenko beëdigd.

De ontmoeting was toch verrassend. Lang werd gespeculeerd of de twee, beiden aanwezig bij de herdenking van de geallieerde invasie in Normandië in 1944, elkaar zouden spreken. Dat gebeurde dus toch vandaag, al was het maar kort.

Ook opvallend: Obama praatte weer eens met Poetin

Bijna even zo opvallend was de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Poetin. De twee wereldleiders hadden elkaar sinds het begin van het conflict in Oekraïne niet meer ontmoet. De inhoud van het gesprek was niet veel anders dan die van het gesprek tussen Porosjenko en Poetin: het bloedvergieten in Oost-Oekraïne moet stoppen, vinden beiden.

Volgens een functionaris van het Witte Huis heeft Obama er bij Poetin op aangedrongen Porosjenko te erkennen als de leider van Oekraïne. Dat zou de enige manier zijn om de situatie in het land te deëscaleren. Door samenwerking zouden spanningen weggenomen kunnen worden.

Het Élysée zette enkele beelden van de ontmoeting online: