Bijzonder: ontmoeting Poetin en Oekraïense president in Normandië

De nieuwe Oekraïense president Porosjenko (midden) spreekt met de Russische president Poetin (rechts). Links de Duitse bondskanselier Merkel.
De nieuwe Oekraïense president Porosjenko (midden) spreekt met de Russische president Poetin (rechts). Links de Duitse bondskanselier Merkel. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmiddag in Normandië een korte ontmoeting gehad met de nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko. Dat heeft het kantoor van de Franse president Hollande bekendgemaakt. De ontmoeting is opmerkelijk gezien de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne.

Een onderonsje tussen Poetin en Porsojenko behoorde tot de mogelijkheden sinds bekend werd dat de Russische president en de nieuwe Oekraïense president, die morgen wordt geïnaugureerd, allebei naar de herdenking van de zeventigste verjaardag van D-Day in Normandië zouden komen. Het was echter nog de vraag of de beide leiders elkaar ook echt officieel zouden ontmoeten en spreken.

Dat is dus inderdaad het geval, zo meldde het kantoor van Hollande. De Franse president kreeg het voor elkaar Poetin en Porosjenko vijftien minuten met elkaar te laten spreken. Beide leiders hebben elkaar ook de hand geschud. Tijdens het gesprek kwamen volgens Hollande onder meer de economische consequenties van het conflict in Oekraïne aan de orde. Hollande hoopt dat het gesprek ervoor zal zorgen dat Poetin Porosjenko als president van Oekraïne zal erkennen.

Ontmoeting komt op pikant moment

De ontmoeting tussen Poetin en Porosjenko is pikant doordat de Oekraïense regering en Moskou lijnrecht tegenover elkaar hebben gestaan in het Oekraïense conflict. Moskou beschouwde het uit de macht verdrijven van de pro-Russische oud-president Viktor Janoekovitsj als een illegale machtsovername. Kiev beschuldigt Rusland sindsdien van het steunen van de separatisten die in het oosten van Oekraïne al maandenlang voor veel onrust zorgen.

Dat Poetin en Porosjenko nu in Normandië gesproken hebben, zou de diplomatieke spanningen tussen het Westen en Rusland kunnen verminderen. Gisteren nog stelde Obama Poetin een ultimatum van een maand om onder nieuwe economische sancties uit te komen. Eén van de eisen van Obama was dat Poetin met Porosjenko zou gaan praten. Verder wil Obama dat er een einde komt aan de toestroom van strijders en wapens van Rusland naar Oost-Oekraïne en dat de separatisten daar onder druk worden gezet om hun wapens in te leveren.

Update 15.25 uur: Niet alleen Porosjenko heeft in de marge van de D-Day-herdenking een ontmoeting gehad met Poetin, ook Obama zelf, zo schrijft persbureau Reuters. Het gesprek was “informeel” en zou zo’n tien à vijftien minuten hebben geduurd.