kort

Foto team Alpe d’Huzes

Alpe d’Huzes

Opbrengst goede doel fors lager dan in 2013

Deelnemers aan de Alpe d’Huzes hebben dit jaar ruim twaalf miljoen euro opgehaald in de strijd tegen kanker. Dat is fors minder dan de 29 miljoen euro van vorig jaar. Ook het aantal deelnemers aan de wieler- en wandelwedstrijd daalde van 8.000 naar 5.000. Oorzaak van deze klap: vorig jaar augustus kwam de oprichter van dit jaarlijkse sportevenement, Coen van Veenendaal, in opspraak. Hij zou geld naar zijn eigen organisatie hebben geleid. Een stroom aan negatieve publiciteit volgde. Onder de deelnemers dit jaar waren afslankgoeroe Sonja Bakker, radio-dj Rick van Velthuysen, prins Bernhard en zijn vrouw prinses Annette Sekrève. Bij de 44-jarige zoon van prinses Margriet werd vorig jaar lymfeklierkanker geconstateerd. Hij is inmiddels genezen.

Syriëgangers //

Europees actieplan voor radicale jongeren

Er is een Europees actieplan voor de aanpak van Syriëgangers. Die kunnen bij terugkomst een dreiging voor de samenleving vormen. Gisteren spraken de Europese ministers over het onderwerp in Luxemburg. In het actieplan staat ‘dat haatzaaiende websites harder moeten worden aangepakt’. Begin juli is er een vergadering van de Europese Commissie waarin ook grote internetproviders om hun inbreng wordt gevraagd. Dit moet voorkomen dat jongeren naar Syrië afreizen. De landen willen onder meer kijken hoe het Schengen-informatiesysteem en een gedeeld register van politie en justitie beter kunnen worden benut.

Huisbaas //

Twaalf jaar cel voor doden ‘huisslaaf’

De 31-jarige Zaandammer Baris S., die jarenlang zijn huisbaas mishandelde, krijgt twaalf jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar gisteren bepaald. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geëist. Het slachtoffer overleed vorig jaar augustus aan een inwendige bloeding nadat zijn lever en galblaas waren gescheurd als gevolg van de mishandeling. Volgens het OM behandelde S. de psychisch zwakke huisbaas tweeënhalf jaar als ‘huisslaaf’. Hij mishandelde het slachtoffer en pakte zijn geld af.