Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kennisinstituut Forum houdt op te bestaan

Stichting Forum in Utrecht.
Stichting Forum in Utrecht. Foto ANP/ Frank van Beek

Kennisinstituut Forum houdt op te bestaan. Het ministerie van Sociale Zaken wil de subsidie van 5,5 miljoen euro nog eind dit jaar stopzetten. Het bestuur van Forum heeft daarom aan de medewerkers laten weten dat dit voor hen “grote gevolgen” zal hebben, blijkt uit vertrouwelijke documenten. Het instituut is vrijwel geheel afhankelijk van de subsidie.

Forum doet onderzoek naar multiculturele vraagstukken, verzamelt data, bedenkt projecten. De deskundigen worden ook door de overheid geraadpleegd bij vragen over bijvoorbeeld radicalisering. Het kent al langere tijd problemen. De subsidie zou volgend jaar eigenlijk gehalveerd worden. De om die reden vorig jaar ingezette reorganisatie bracht onrust teweeg.

Aanleiding niet precies duidelijk

De precieze aanleiding voor het opheffen van het instituut is niet geheel duidelijk. Volgens de documenten zijn het ministerie en de raad van toezicht van Forum “gezamenlijk tot de conclusie gekomen” dat het instituut niet aan de eisen van het ministerie kan voldoen om een “flexibele kennismakelaar” te zijn. Het ministerie noemt het besluit “onvermijdelijk”.

Maar in een brief aan medewerkers schrijft interim-bestuurder Rob Dortland van Forum ook dat “de forse subsidiekorting en de eisen van de subsidiegever Forum helaas geen andere keuze laten dan het afbouwen van de organisatie”, waarbij een aantal “kernfuncties” elders worden ondergebracht.

Het laatste houdt in dat enkele van de tientallen medewerkers van Forum kunnen solliciteren op functies bij andere organisaties, zoals het Verwey-Jonker Instituut of Movisie. Bij gelijke geschiktheid worden ze wellicht aangenomen, schrijft de interim-bestuurder. Hierover bestaat echter nog geen enkele zekerheid.

Forum kon vanmiddag nog niet reageren.