En weer was het raak in de Jan Evertsenstraat

Zaterdag werd juwelier Khalid bruut overvallen. Hij is er kapot van. Buurtbewoners ook. „We laten onze straat niet verpesten door dit soort criminele gastjes.”

In hetzelfde pand waar in 2010 juwelier en eigenaar Fred Hund werd doodgeschoten vond nu weer een gewelddadige overval plaats.
In hetzelfde pand waar in 2010 juwelier en eigenaar Fred Hund werd doodgeschoten vond nu weer een gewelddadige overval plaats. Foto ANP

Zaterdagmiddag drie uur, Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West, het drukste moment van de dag. Op een zwart-witte scooter komen twee jongens aanrijden, onherkenbaar door hun gezichtsbedekking en capuchons. Ze stoppen en dringen juwelierszaak Jan Eef binnen, er vallen schoten. Niemand wordt geraakt, de juwelier valt en raakt lichtgewond. Zijn vrouw duikt onder een tafel. Amper een paar minuten later verdwijnen de jongens weer, met buit.

Juwelier Khalid Salhi is er kapot van. De tranen springen hem weer in de ogen als hij aan de overval terugdenkt. Hij heeft al dagen niet geslapen. En echt goed herinneren wat er is gebeurd, lukt hem ook al niet. Ook zijn vrouw, die erbij was, is ten einde raad: „Het was verschrikkelijk.”

Inmiddels is er één verdachte aangehouden, meldt de politie. De verdachte zit vast in volledige beperking. Meer kan de politie niet zeggen, zolang het onderzoek loopt.

Het is niet de eerste keer dat een winkel in de Jan Evertsenstraat doelwit is van criminelen. In 2010 werd in hetzelfde pand juwelier Fred Hund overvallen en doodgeschoten. De gemeente nam hierna verschillende maatregelen om de straat veiliger te maken. Er werden camera’s opgehangen en een paar zaken zijn beveiligd met zogenaamde DNA-spray waarmee verdachten kunnen worden herkend.

„Het is allemaal niet genoeg”, zegt Karim Al Kailany, al 14 jaar eigenaar van een juwelierszaak honderd meter verderop. Hij is de oom van de overvallen juwelier Salhi. „Er zijn al zoveel mensen in de straat slachtoffer geworden van roof: de visboer, de chinees en ik ook. Niet in de zaak, maar wel voor de deur.” Al Kailany voelt zich niet veilig, ondanks de sluis bij de ingang. „Dat maakt geen verschil”, zegt hij. „Als ze een pistool hebben, doe je open. Anders schieten ze door het glas.”

Ook een van de talloze kappers die de straat rijk is, vindt het „niet normaal meer”. Hij werd door één van de overvallers bedreigd en wil daarom niet met zijn naam in de krant. „Ik heb nu al drie overvallen meegemaakt. Het houdt niet op. Er lopen te veel gekken rond.” Wat hij het ergst vindt: „Khalid verdient dit niet. Het is een eerlijke en lieve man. Hij werkt keihard.”

Het Iraakse juweliersstel ontving direct na de overval massaal steunbetuigingen uit de buurt. Tientallen mensen hingen briefjes aan de winkelgevel met teksten als: ‘geef niet op!’ En: ‘veel sterkte!’ De toonbank staat vol bloemen. Ook de burgemeester kwam deze week een boeketje brengen. Zaterdag houdt de buurt een inzamelingsactie voor de juwelier.

Jeroen Jonkers van bewonersinitiatief ‘Ik Geef om de Jan Eef’ dat na de dood van juwelier Hund ontstond, ziet de overval van afgelopen weekend als een incident. „De buurt is zoveel veiliger dan vroeger. Sinds 2010 hebben we veel energie gestoken in het verlevendigen van de buurt door het aantrekken van nieuwe, mooie winkels, eetcafés met terrassen en evenementen.” De reacties van buurtbewoners op de overval ziet hij als een bewijs van de veerkracht van de buurt. „We laten onze straat niet verpesten door dit soort criminele gastjes.”

De politiestatistieken bevestigen het beeld dat het, over het algemeen, beter gaat in de stad. In 2013 werden de eerste 22 weken 119 overvallen gepleegd, dit jaar zijn dat er 72. En dat is inclusief de vier overvallen die deze week plaatsvonden. „Het is een slechte geruststelling, want elke overval is er één te veel, maar het gaat gelukkig ook de goede kant op”, zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag tegen de gemeenteraad.

Juwelier Salhi is er niet gerust op. Hij en zijn vrouw overwegen te stoppen met de zaak.