Leenstelsel treft toch huidige student

Ook jongeren die nu al studeren krijgen te maken met het leenstelsel. Wie nu een bachelor doet en vanaf 1 september 2015 wil doorstromen naar een master, raakt zijn basisbeurs kwijt en moet gaan lenen.

Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over het akkoord dat VVD, PvdA, D66 en GroenLinks vorige week presenteerden. In hun plan staat dat het studievoorschot, zoals de betrokken partijen het noemen, wordt ingevoerd in het studiejaar 2015/2016 „voor nieuwe studenten in de bachelor- en masterfase”.

Een ‘nieuwe student’ in de masterfase is ook iemand die zijn bachelor rechten heeft gehaald en zijn studie meteen voortzet met een master rechten, zo werd gisteren duidelijk. Oppositiepartijen die niet bij het akkoord betrokken zijn, spraken van het „veranderen van de regels tijdens het spel” . Na de presentatie van het akkoord leek het erop dat zittende studenten geen last zouden hebben van de invoering van het leenstelsel. Paul van Meenen (D66) zei nog eens dat „de huidige student niet wordt getroffen”. Dat is voor studenten bij universiteiten moeilijk staande te houden. In het hbo stopt 90 procent van de studenten na het behalen van een bachelor, maar aan de universiteit studeert bijna iedereen door.