Zo ziet het eruit als Obama sport. Heel macho is het niet

Screenshot YouTube

Dat de Amerikaanse president sport om fit te blijven, kan geen verrassing meer zijn. Maar dat hij het zo gewoontjes doet en kennelijk zonder lijfwachten die goed in de gaten houden of mensen de workout van de opperbevelhebber filmen, is toch wel opmerkelijk. Het gebeurde gisteren in een hotel in Polen.

Obama was in Warschau om het einde van het communisme in het land, een kwarteeuw geleden, te vieren. Tijdens zijn verblijf in het Marriott Hotel bracht hij zijn inmiddels duizenden keren bekeken bezoekje aan de sportruimte. Gehuld in donker trainingspak en met zijn oordopjes in doet hij zijn oefeningen. Lunges, step-ups, deltaspiertrainingen. En even op de crosstrainer. Het is eigenlijk geen bijzonder gezicht, maar wetende dat dit de Amerikaanse president is, heeft het toch wat ontwapenends. Heel stoer en macho lijkt Obama in elk geval niet.

Symbolisch bezoek

De beveiligingsdienst van het Witte Huis heeft de authenticiteit van het filmpje inmiddels bevestigd. Zorgelijk, vonden sommigen. Want is Obama wel goed genoeg beveiligd, als hij zomaar kan worden gefilmd in de sportschool? De president blijkt wel vaker in hotels te trainen. Andere gasten wordt de toegang tot de gym dan niet ontzegd, maar zijn beveiliging controleert vooraf wel alle gasten. En waarom zou Obama wel in het restaurant, maar niet in de sportschool mogen worden gefilmd? Sommige commentatoren hadden dan ook lof voor Obama:

Twitter avatar jacobwe Jacob Weisberg Points to Obama for not kicking everybody else out of the gym. http://t.co/N4Nq1BY1qc

Het filmpje is dan wel het meest besproken moment van Obama’s bezoek aan Polen, maar het is natuurlijk niet waar hij voor kwam. Zijn aanwezigheid bij de vijfentwintigste verjaardag van de verkiezingen die Solidarnosc - de partij die verzet bood tegen het communisme - in 1989 een overwinning bezorgden, was van groot symbolisch belang.

Obama benadrukte dat de VS klaarstaan voor alle NAVO-bondgenoten in Oost-Europa. En dat is een belangrijk signaal aan de Baltische staten en Polen, die zich grote zorgen maken over de Russische hand in het conflict in Oekraïne.

Bekijk een deel van de toespraak hieronder terug (de hele tekst staat hier):