Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Niet iedereen kan straks meer zelf zijn ziekenhuis kiezen

Niet iedereen kan straks meer zelf zijn ziekenhuis kiezen. Dat gaat afhangen van het soort verzekeringspolis dat een patiënt heeft, staat in een plan over keuzevrijheid in de zorg waarover het kabinet het vandaag eens is geworden met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

De vrije keuze van de huisarts, tandarts en apotheek blijft voor iedereen bestaan. Hetzelfde geldt voor de fysiotherapeut en de verloskundige. Zelf een medisch specialist uitkiezen is niet altijd meer mogelijk. Zorgverzekeraars mogen vanaf 2016 dure en slechte ziekenhuizen en ggz-instellingen gaan weigeren. Tegelijkertijd moeten ze wel diversiteit garanderen.

In april werd al een akkoord gesloten met de drie oppositiepartijen over extra geld voor de zorgtaken die volgend jaar aan gemeenten worden overgedragen. Een los eindje in dat akkoord was de keuzevrijheid in de zorg. Minister Schippers wilde die beperken. (Novum)