Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Nieuwe feiten ontdekt in Deventer moordzaak- getuigenis ingetrokken’

Advocaat Geert Jan Knoops, links, met Ernest Louwes.
Advocaat Geert Jan Knoops, links, met Ernest Louwes. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De recherche heeft in het herzieningsonderzoek naar de Deventer moordzaak nieuwe feiten ontdekt. Een getuige-deskundige trekt als gevolg daarvan zijn belastende verklaring in, meldt de Volkskrant vanochtend op basis van een rapport van de recherche.

Tijdens het onderzoek zouden aanwijzingen zijn gevonden dat het slachtoffer, Jacqueline Wittenberg, een dag later is vermoord dan aangenomen: niet op donderdag 23 september 1999, maar op vrijdag de 24e. Belastingadviseur Ernest Louwes, die werd veroordeeld voor de moord op zijn cliënte Wittenberg, had op 24 september een “aantoonbaar alibi”.

Deskundige trekt verklaring in

De politie zou in haar onderzoek een cruciale fout hebben gemaakt. Louwes verklaarde dat hij vlak voor zijn cliënt zou zijn vermoord nog met haar belde vanaf “de A28, ter hoogte van Harderwijk”. Dat is in geïnterpreteerd als een telefoontje vanaf ’t Harde, schrijft de Volkskrant. Het verschil van 8 kilometer tussen de locaties is belangrijk. Louwes werd niet geloofd omdat zijn telefoon op dat moment een zendmast in Deventer aanstraalde en dat is niet mogelijk vanaf ’t Harde. Maar vanaf Harderwijk kan dat wel gebeurd zijn.

Een getuige-deskundige van KPN Security heeft op basis van deze informatie zijn belastende verklaring ingetrokken. Volgens hem moeten andere getuigen-deskundigen dat ook doen.

‘Nieuwe daderkennis’

Forensisch artsen zouden in foto’s en ander onderzoeksmateriaal bovendien bewijs zien dat het lichaam uren na de moord is verplaatst, wat erop duidt dat iemand op de plaats delict is geweest voordat Wittenberg werd gevonden. Ook denkt de recherche “nieuwe daderkennis” te hebben ontdekt.

Advocaten Geert-Jan Knoops en Paul Acda dienden het herzieningsverzoek vorig jaar maart in bij de Hoge Raad. Die gelastte onderzoek naar nieuwe feiten, onder meer op grond van nieuw DNA-onderzoek. Knoops stelde vorig jaar dat telefonie- en DNA-experts het hof hadden misleid. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut zouden ontlastende informatie over het DNA-bewijs hebben achtergehouden en telefonie-experts zouden de rechters verkeerd hebben voorgelicht.

De veroordeling van Louwes is altijd omstreden geweest. Hij heeft altijd schuld ontkend. In maart 2000 werd hij vrijgesproken, daarna werd hij veroordeeld, weer vrijgesproken en uiteindelijk weer veroordeeld tot 12 jaar cel. In 2009 kwam hij op vrije voeten.