kort

Ramses-regisseur Michiel van Erp met Simone van den Ende van de AVRO, bij de prijsuitreiking.
Ramses-regisseur Michiel van Erp met Simone van den Ende van de AVRO, bij de prijsuitreiking. foto anp

Nipkowschijf //

Ramses uitgeroepen tot beste televisieserie

Ramses van regisseur Michiel van Erp is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf voor de beste televisieserie. Dat heeft de jury van tv-critici gisteren bekendgemaakt. Jurylid en recensent bij NRC Hans Beerekamp schreef in februari over de AVRO-serie, die gaat over de jonge jaren van zanger Ramses Shaffy, dat er „wel een wonder moet gebeuren om te verhinderen dat de vergadering van de Nipkowjury dit jaar heel kort duurt”. De Zilveren Reissmicrofoon, voor het beste radioprogramma, gaat naar Edwin Evers voor zijn 538-programma Evers staat op.

Pakistan //

Broers gestenigde vrouw gearresteerd

De politie in Pakistan heeft twee broers gearresteerd die betrokken waren bij de steniging van hun zwangere zus, eind mei in de stad Lahore. Ook werd er een derde persoon aangehouden, een man die aan de steniging deelnam en beweert de echtgenoot van het slachtoffer te zijn geweest. De twee broers werden gisteren na een intensieve klopjacht in de provincie Punjab opgepakt, zei de politie. De derde man zegt met de vrouw getrouwd te zijn geweest tot ze, tegen de wil van haar familie in, huwde met de man van wie ze hield. Kort na de bloedige aanval werden al de vader van het slachtoffer en vier andere personen gearresteerd.

Corruptiezaak //

Burgemeester van Venetië opgepakt

De burgemeester van Venetië is, samen met 35 anderen, opgepakt in verband met een groot corruptieonderzoek. Er zou gesjoemeld zijn rond de aanleg van een waterkering die de historische stad moet beschermen tegen overstromingen. . De openbaar aanklager liet weten dat Orsoni onder huisarrest is geplaatst. Orsoni is mogelijk betrokken bij corruptie, afpersing en witwassen. De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek. Volgens de autoriteiten is twintig miljoen euro weggesluisd om politici mee om te kopen.