Failliete projectontwikkelaar Lips wint zaak tegen onderneemster

De failliete vastgoedondernemer Roger Lips heeft eindelijk een overwinning behaald. Dit keer is hij niet de wanbetaler, maar de gedupeerde. Sportkledingbedrijf Topshelf van ondernemer Inge van Kemenade moet aan een bedrijf van Lips bijna 1,5 miljoen euro achterstallige huur betalen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht op 14 mei bepaald, blijkt uit een vonnis van de kantonrechter.

Inge van Kemenade huurt winkelruimte in winkelcentrum The Wall. Dit opvallende, rode winkelcentrum langs de snelweg tussen Amsterdam en Utrecht werd ontwikkeld door Lips. Een succes werd het nooit, het kampt al vanaf de opening in 2009 met leegstand.

Van Kemenade heeft sinds de opening een conflict met Lips over de verlate oplevering van het pand. Van Kemenade claimde een schadevergoeding van bijna twee miljoen euro en besloot eind 2009 vast te stoppen met het betalen van huur; dat kon dan later verrekend worden met de schadeclaim. Uiteindelijk leidde dit ‘voorschot’ tot een bedrag van 7,5 ton euro aan achterstallige huur. In een slepende procedure hierover heeft de rechtbank nu beslist dat Van Kemenade alsnog de huur, plus rente, moet betalen aan het bedrijf van Roger Lips. In totaal een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro.

Het bedrijf van Lips kan dit geld goed gebruiken. Vastgoedhandelaar Lips is hard geraakt door de economische crisis. Hij leende honderden miljoenen van verschillende banken voor zijn projecten, maar het bedrijf heeft geen geld om die leningen af te lossen. Lips werd april vorig jaar persoonlijk failliet verklaard, maar een groot aantal van zijn bedrijven staan nog overeind. The Wall is inmiddels eigendom van de vastgoedtak van SNS Reaal, dat het project gefinancierd heeft.

Lips was niet bereikbaar voor commentaar. Omdat hij volgens de curatoren in zijn faillissement weigerde informatie te verstrekken over zijn vermogen, zat hij vorig jaar kort in de gevangenis. Eind vorig jaar wilden de curatoren hem om dezelfde reden opnieuw vast laten zetten. Sindsdien is hij verdwenen. Naar verluidt zit hij in het buitenland.

Een woordvoerder van Van Kemenade laat weten dat de onderneemster in hoger beroep is gegaan tegen het vonnis.