Europese landen hebben actieplan voor aanpak Syriëgangers

Vandaag was minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in Luxemburg om met ambtgenoten uit acht Europese landen de aanpak van geradicaliseerde Syriëgangers te bespreken. Die kunnen bij terugkomst een bedreiging van de samenleving vormen. Er nu is een actieplan.

Dat schrijft persbureau Novum. In het actieplan staat:

  • dat haatzaaiende websites harder moeten worden aangepakt. Binnenkort is er een vergadering van de Europese Commissie waarin ook grote internetproviders wordt gevraagd om hun inbreng. Dit moet voorkomen dat jongeren naar Syrië afreizen.
  • dat zij die wel naar Syrië zijn gegaan, na terugkeer harder moeten worden aangepakt. De landen willen onder meer kijken hoe het Schengen-informatiesysteem, een gedeeld register van politie en justitie in de Schengen-landen, beter kan worden benut.

Dat dit overleg vandaag plaatsvond, stond los van de recente aanslag op het Joods Museum, waar de uit Syrië teruggekeerde Mehdi N. van verdacht wordt. Het maken van een actieplan stond al langer op de agenda.

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 8 en 9 juli in Milaan. Dan moet het actieplan worden afgerond. Het zou overigens kunnen dat meer Europese landen zich erbij aansluiten.

    • Peter Zantingh