Cultuur

Broodnuchtere minderjarigen, hoeveel kost dat de disco en kroeg?

ILLUSTRATIE - Een meisje voert een ander meisje drank. ANP XTRA ROOS KOOLE
ILLUSTRATIE - Een meisje voert een ander meisje drank. ANP XTRA ROOS KOOLE Foto ANP

Update: de cijfers zijn er.

Biertjes, Breezers, Bacardimixjes: sinds Nieuwjaar is dat het exclusieve domein van volwassenen. Zowel in de supermarkt als in de kroeg konden 16- en 17-jarigen voorheen nog bier of wijn bestellen (niks sterkers), maar dat mag niet meer.

Hoeveel last heeft de Nederlandse horeca daarvan? Het CBS komt vandaag met omzetcijfers over het eerste kwartaal van 2014. “Het wordt spannend, ik ben benieuwd of je invloed van die nieuwe alcoholwet kunt zien”, zegt woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland. “Het gaat natuurlijk om een kleine en heel specifieke groep, de 16- en 17-jarigen, en het is misschien nog te vroeg om invloed van die nieuwe alcoholwet te zien.”

Toch zijn er wel “signalen vanuit de achterban” waaruit je wat kunt afleiden, aldus Prinssen. “Vooral clubs en discotheken hebben er last van, voor zover ze jongeren onder de 18 naar binnen laten. En cafés in de grensstreek. Jongeren gaan dan de grens over.” Zoiets is ook al te zien bij de jongerenvakanties.

Lastig, want met de Nederlandse cafés en disco’s ging het al niet zo goed. Door het rookverbod, door de crisis - waardoor meer mensen besluiten om goedkoop bier te halen in de supermarkt. En, in het geval van discotheken, door concurrentie van de wildgroei aan zomerfestivals.

Er zijn steeds minder discotheken in Nederland…

…en er wordt minder uitgegeven aan de bar

…ook kroegen doen het slechter dan andere horeca

Waar moeten de kroegen en clubs zich zorgen gaan maken?