Baileys women’s prize for fiction naar vernieuwend debuut

De Ierse schrijfser Eimear McBride heeft gisteren de Baileys women’s prize for fiction gewonnen voor haar debuut A Girl is a Half-formed Thing.

De Britse Baileys women’s prize for fiction, voorheen de Orange Prize for Fiction, wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste, door een vrouw geschreven Engelstalige roman die tussen april in het voorgaande jaar en maart dit jaar bij een Britse uitgeverij verscheen. Aan de prijs is een bedrag van 30.000 pond verbonden (een kleine 37.000 euro).

McBride (1976) maakt inmiddels een kleine triomftocht door Groot-Brittannië. Eerder won ze ondermeer al de Irish novel of the year award en de Goldsmiths prize, een literaire prijs voor experimenteel proza.

A Girl is a Half-formed Thing handelt over de relatie van een vrouw met haar broer. Het is in een zeer afwijkende stijl geschreven, wat er voor zorgde dat McBride lange tijd geen uitgeverij kon vinden die het boek wilde uitgeven.

In de Nederlandse pers schreef Marja Pruis van De Groene Amsterdammer over het boek. Ze noemde het

“een krankzinnig boek, een ware tour de force, zo niet voor de schrijver dan wel voor de lezer. Zaak is om je over te geven aan proza dat op je afkomt als een geplaagde geest, iemand die zich binnenste­buiten keert, niet bang is voor de bodem. Maar vooral: proza van een schrijver die weer helemaal opnieuw heeft bedacht hoe ze moet ­schrijven, hoe ze iets levends kan opwekken met letters”.