Justitieel onderzoek afluisteren Merkel

De Duitse justitie begint een officieel onderzoek naar het afluisteren van de mobiele telefoon van Angela Merkel. Uit een vooronderzoek zijn volgens openbaar aanklager Harald Range voldoende aanwijzingen dat „onbekende medewerkers van Amerikaanse geheime diensten” de bondskanselier hebben afgeluisterd.

Washington heeft nooit officieel toegegeven dat de veiligheidsdienst NSA meeluisterde met Merkels telefoon, zoals zou blijken uit gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden. Maar de Amerikaanse regering heeft wel verklaard dat ze het nu niet meer doen en in de toekomst niet zullen doen.

Range staakt een verder onderzoek naar het verzamelen van gegevens door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten van het telefoon- en computerverkeer van Duitse burgers. Er zijn ongeveer 2.000 aanklachten binnengekomen. Maar volgens Range bieden die op dit moment onvoldoende aanknopingspunten voor een vervolgonderzoek. De zaak wordt echter niet gesloten, omdat bij het onderzoek naar Merkels telefoon nieuwe feiten aan het licht zouden kunnen komen.

De oppositie heeft de regering ervan beschuldigd druk op Range te hebben uitgeoefend, om een voor de NSA pijnlijk onderzoek te vermijden. Minister van Justitie Heiko Maas ontkent dat. (NRC)