Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Uitzwaaiwedstrijd Oranje wordt zuinige overwinning op Wales

De ‘uitzwaaiwedstrijd’ van het Nederlands elftal is vanavond geen spectaculaire voetbalshow geworden. Oranje won aan de vooravond van het vertrek naar Brazilië in een flets duel met 2-0 van Wales. Robben en Lens scoorden.

Robben (midden) viert zijn 1-0 tegen Wales.
Robben (midden) viert zijn 1-0 tegen Wales. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De ‘uitzwaaiwedstrijd’ van het Nederlands elftal is vanavond geen spectaculaire voetbalshow geworden. Oranje won aan de vooravond van het vertrek naar Brazilië in een flets duel met 2-0 van Wales. Robben en Lens scoorden.

Nederland - Wales in bulletpoints

Als je alleen de hoogtepunten wil.

  • Is de man van honderd miljoen Gareth Bale geen Welshman? Jawel, maar hij bleef met een blessure thuis.
  • Bij Oranje was er één opvallende wijziging in de opstelling: Fer speelde in plaats van (licht geblesseerde) De Guzman, ook omdat die eerste beter past in het 4-4-2-systeem. Hier de hele opstelling.
  • Het werd 1-0 via Robben na 32 minuten. Hij schoot de rebound binnen na een door de keeper gekeerd schot van Van Persie.
  • Van Persie ging eraf in de rust; hij leek last te hebben van zijn lies.
  • In de tweede helft kreeg Wales zowaar een aantal kansen op de gelijkmaker.
  • Maar het werd tóch 2-0, kwartier voor tijd: slimme pass Sneijder, Robben legde af, Lens scoorde.
  • Na de wedstrijd werd duidelijk dat de blessure van Van Persie heel licht is; hij werd uit voorzorg gewisseld. Geen zorgen dus.

Nederland - Wales in vine-video’s

Als je alleen de beelden wil.

32’ 1-0, Robben:

76’ 2-0, Lens:

Nederland - Wales in een verslagje

Van Gaal wilde Wales graag als tegenstander voor deze ‘uitzwaaiwedstrijd’ omdat hun systeem (met één spits) en hun fysieke spel zouden lijken op dat van Australië, tegenstander van Oranje in de poulefase van het WK. Tegen zo’n tegenstander kiest Van Gaal liever voor 4-4-2, in plaats van het veelbesproken, verdedigender ingestelde 5-3-2 dat de ploeg hoogstwaarschijnlijk zal spelen tegen Spanje en Chili, de andere twee landen waar in de poule tegen gespeeld wordt.

Zoals verwacht mocht worden, was Oranje veruit de sterkste. Toch scoorden ‘we’ voor rust maar één keer: na ruim een half uur schoot Robben binnen uit de rebound na een schot van Van Persie. Robben had nog twee goede kansen, maar miste die. Ook Van Persie was dicht bij de 2-0. In de rust haalde Van Gaal de Manchester-spits vervolgens naar de kant. Op de televisiebeelden leek hij last te hebben van zijn lies, maar na de wedstrijd bleek dat er niets ernstigs aan de hand is.

Er viel weinig te genieten in de tweede helft en Nederland liet Wales zelfs een paar keer bijna gelijkmaken. Uit een snelle aanval werd het een kwartier voor tijd echter toch 2-0: Sneijder stuurde Robben weg, die de bal aflegde op Lens. De aanvaller van Dinamo Kiev kon simpel binnenschieten. Daar bleef het bij.

Nederland - Wales in tweets

Twitter avatar tomvanhulsen Tom van Hulsen Je kunt het ook overdrijven. #resultaatvoetbal
Twitter avatar FHeinen Frank Heinen Virtuoze zand-in-de-ogen-wedstrijd #nedwal
Twitter avatar MerijnAAA Merijn Ik zit me te favela. #nedwal #twelftal
Twitter avatar Catenaccio Catenaccio.nl Oranje kreeg in de laatste 3 oefenpotjes steeds slechts 1 schot op doel tegen. Dat is keurig, ongeacht de tegenstander en speelwijze #nedwal
Twitter avatar MariovanderEnde Mario van der Ende Het kan altijd erger: Italië - Luxemburg 1-1 zojuist afgelopen #nedwal #twelftal

Vooraf: Hans Kraay krijgt Van Gaal boos

Hét voorval van voor de wedstrijd was - niet verrassend - een aanvaring van de bondscoach met SBS-verslaggever Hans Kraay jr. Die vroeg Van Gaal wat hij vond van coaches die tijdens de wedstrijd luidruchtig hun team staan te coachen, zoals Marco van Basten en Frank de Boer. Na het gesprek - en toen de camera’s van SBS niet meer draaiden - werd Van Gaal laaiend: Kraay had die trainers volgens hem nooit bij naam mogen noemen in die vraag. De aanwezige ANP-fotograaf maakte deze foto:

Van Gaal is boos op Hans Kraaij jr. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Na de wedstrijd ging het iets beter.

En nu: op het vliegtuig naar Brazilië

Morgen vliegt Oranje naar Rio. Op het trainingscomplex van Flamengo bereidt de ploeg zich voor op het WK, dat op 12 juni begint. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd een dag later, tegen Spanje.

Er waren meer oefeninterlands vandaag; Voetbal International heeft alle uitslagen en doelpuntenmakers.