Zij kwamen wél uit de kast – ondanks alles

Zien documentaire

2Doc: Les invisibles

Nederland 2, 23.00­01.00u.

De Franse documentairemaker Sébastien Lifshitz won vorig jaar met deze film de César voor beste documentaire. Hij heeft anderhalf jaar lang gezocht naar homoseksuele mannen en vrouwen die zijn geboren in het interbellum en volwassen werden in een tijd waarin je als homoseksueel maar beter onzichtbaar kon zijn.

Lifshitz sprak met meer dan zeventig mensen en maakte uiteindelijk deze portretten van individuen of stellen die nooit een geheim hebben gemaakt van hun seksuele geaardheid.

En dat bovendien niet deden in de betrekkelijk veilige, geanonimiseerde samenleving van een grote stad, maar op het Zuid­Franse platteland, waar in die tijd meneer pastoor de dienst uitmaakte en homo’s door de maatschappij werden uitgekotst – om nog maar te zwijgen van het psychische en fysieke geweld tegen anders geaarden dat ook vandaag en ook in Nederland nog aan de orde van de dag is.

Les invisibles laat zien hoe moeilijk het was om in de jaren vijftig uit de kast te komen. Lifshitz laat ze aan het woord, deze mannen en vrouwen die alleen met elkaar gemeen hebben dat ze homo zijn en dat ze destijds hebben geweigerd dat te verstoppen, omdat de noodzaak een eerlijk en integer leven te leiden hen daartoe dwong.