Utrecht breekt prostitutiebelofte

Ruim 200 Utrechtse prostituees zijn werkloos. Ze zouden snel weer ramen krijgen, maar dat duurt nog lang.

De gemeente Utrecht breekt een belofte aan prostituees om een „snelle oplossing” te realiseren nadat vorig jaar alle peeskamers en -boten in de stad werden gesloten. Gisteren maakten burgemeester Jan van Zanen (VVD) en wethouder Paulus Jansen (ruimtelijke ordening, SP) bekend dat de beloofde tijdelijke prostitutiezone er niet komt.

Een jaar geleden sloot toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) alle prostitutieramen in de stad wegens „signalen van mensenhandel” bij de raamexploitant. Ruim tweehonderd prostituees waren daarna werkloos. Het leidde tot felle protesten. Utrecht kwam met een plan voor een nieuwe, definitieve prostitutiezone met 162 ramen. Totdat deze zone gerealiseerd zou worden, zou de gemeente zorgen voor 32 tijdelijke ramen. In april stemde de gemeenteraad hier nog mee in.

Na „locatieonderzoek” ziet de gemeente er nu toch vanaf. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de burgemeester dat de oplevering van de tijdelijke locatie, inclusief aanbesteding, tot april 2015 zou duren. Vier maanden later zou het gebied alweer ontmanteld moeten worden, voor de bouw van de definitieve zone op een andere plek. Mocht er bezwaar worden ingediend tegen de tijdelijke zone, door bijvoorbeeld omwonenden, dan zou het zelfs kunnen zijn dat deze pas ná de definitieve zone gebouwd kan worden. Volgens van Zanen zou de tijdelijke zone 450.000 euro kosten. „Het college heeft daarom besloten nu toch alle energie te richten op het realiseren van de definitieve locatie.”

De vier aanvragen van nieuwe raamexploitanten voor de tijdelijke locatie zijn daarom afgewezen. Prostituee Caja van Tolie, die met haar bedrijf Freya zelf ramen wilde exploiteren, is woedend over het besluit van de gemeente: „Het liegen van mannen en vrouwen in dure pakken, met dure banen op dure plekken is stuitend. Maar dat ze de prijs echt zouden laten betalen door de Utrechtse raamprostituees, van wie een deel best kwetsbaar is, dat had ik nooit verwacht.”

Coalitiepartijen D66 en GroenLinks zijn ook boos over het uitblijven van een oplossing voor de Utrechtse prostituees. Fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks noemt het „maatschappelijk onacceptabel” dat de vrouwen nog „minimaal een jaar moeten wachten”. Vrijwel alle partijen in de Utrechtse gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd, dat vermoedelijk volgende week gehouden wordt.

Burgemeester Van Zanen noemt het in een reactie „heel erg zuur” dat het „niet gelukt is” om de tijdelijke zone te realiseren. Van Zanen, die zich verantwoordelijk zegt te voelen voor de prostituees: „Ik snap hun emotie, maar we worden hier tegengehouden door wetten en regels. Ik kan wel door de grond zakken.”

Naar verwachting gaat in 2016 het Nieuwe Zandpad (vernoemd naar de oude zone) open. Het wordt een wandelgebied. Daarmee verdwijnen de prostitutieboten en de auto’s die erlangs reden.