Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Assad wint verkiezingen in Syrië - opkomst ‘ruim 73 procent’

Aanhangers van de Syrische president Bashar Al-Assad
Aanhangers van de Syrische president Bashar Al-Assad Foto EPA / Mohamed Messara

Het hoofd van het Syrische Constitutionele Hof zegt dat de opkomst bij de presidentsverkiezingen ruim 73 procent was. Majed Khadra, woordvoerder van het hof, meldt dat 11.634.412 van de 15.845.575 stemgerechtigden hun stembiljetten dinsdag gebruikten.

Update 21.05 uur: President Bashar al-Assad wint de verkiezingen met 88,7 procent van de stemmen. Dat meldt persbureau AP.

Zo’n hoge opkomst, echt waar?

De verkiezingen werden gehouden in de door de regering gecontroleerde gebieden, met uitzondering van grote delen van het noorden en oosten van Syrië, die onder controle van rebellen staan. De oppositie en haar bondgenoten hebben de verkiezingen aan de kaak gesteld en noemen de hele exercitie een farce.

Ook de VS verwerpen de verkiezingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uitte ook scherpe kritiek op de Syrische presidentsverkiezingen. Hij noemde ze vandaag “a great big zero” en zei dat de verkiezingen niet als eerlijk konden worden beschouwd omdat miljoenen Syriërs niet het recht hadden om te stemmen. Tijdens zijn eendaags bezoek aan de Libanese hoofdstad zei Kerry:

“Er is de dag na de verkiezingen niets veranderd vergeleken met de dag ervoor. Niets. Het conflict is hetzelfde, de angst is hetzelfde, het doden is hetzelfde.”

President Assad zou het toch wel weer worden

Van tevoren was al duidelijk dat de verkiezingen alleen maar werden gehouden om de termijn van president Assad met zeven jaar te verlengen. Doordat de verkiezingen zijn gehouden in de door militairen gecontroleerde delen van Syrië was een andere uitslag ondenkbaar. De stemming wordt daarom ook wel aangeduid als pure propaganda.

Lees meer over de achtergrond van de verkiezingen:Het is oorlog, maar Syrië gaat ‘gewoon’ stemmen. Zes vragen en antwoorden.