Obama wil Oekraïne helpen met legertraining, stuurt extra materieel

Obama, rechts, met Porosjenko in Polen.
Obama, rechts, met Porosjenko in Polen. Foto AP / Charles Dharapak

De Verenigde Staten zijn bereid Oekraïne te helpen met het opleiden van militairen en het versterken van de rechtshandhaving. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag gezegd na een ontmoeting in Warschau met zijn nieuwe Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko, meldt persbureau Reuters.

Obama en Porosjenko bespraken tijdens hun eerste treffen ook een plan om de Oekraïense afhankelijkheid van Russisch gas aan te pakken. De staatsmannen ontmoetten elkaar in de Poolse hoofdstad in de marge van de viering van de val van het communisme in Polen, 25 jaar geleden. Obama benadrukte ook het belang van een snelle, vreedzame oplossing van het conflict in het oosten van Oekraïne.

Vijf miljoen extra

In een gelijktijdig gepubliceerde verklaring liet het Witte Huis weten vijf miljoen dollar aan extra militair materieel te sturen naar Oekraïne. Voor de eerste keer zitten daar kogelwerende uitrusting en nachtkijkers bij, meldt persbureau AP. De Amerikaanse hulp bleef tot nu toe beperkt tot spullen die niet kunnen worden gebruikt in de strijd tegen pro-Russische separatisten, zoals voedsel, kleding en radio’s.

Update 12.12: NAVO-opperbevelhebber Philip M. Breedlove liet vandaag ook weten dat overwogen wordt materieel te sturen dat kan worden gebruikt in de strijd tegen de rebellen. De verdragsorganisatie ziet geen signalen dat de Russische troepenmacht aan de grens met Oekraïne van plan is zich terug te trekken. NAVO-opperbevelhebber Philip M. Breedlove ziet juist wel bewijs dat Rusland milities steunt met bijvoorbeeld wapens en geld.

NRC-commentator Juurd Eijsvoogel ziet de aankondigingen van vandaag vooral als symbolisch.

“Het is vooral morele steun. Zaterdag wordt Porosjenko ingezworen, daar is vicepresident Joe Biden bij. Hij krijgt zo als nieuwe president het vertrouwen en dat is belangrijk. Maar in militaire zin zal de extra steun uit de VS niet veel aan de situatie veranderen. Obama maakt zijn reis in het oosten van Europa vooral ter geruststelling van de NAVO-bondgenoten, niet voor Oekraïne. Het gaat hier zeker niet om een militaire escalatie.”

Porosjenko won tien dagen geleden met grote meerderheid van stemmen de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Sindsdien heeft het leger een aantal grote offensieven uitgevoerd om een einde te maken aan de gewapende opstand in het oosten van het land.

De Canadese premier Stephen Harper kondigde eveneens vanuit Warschau aan dat zijn land voor een militaire oefening 75 soldaten naar Letland stuurt. Dat is meer dan gepland, en een direct gevolg van de vermeende Russische inmenging in het oosten van Oekraïne. De militairen doen mee aan de Saber Strike 2014, een Amerikaanse militaire oefening die van 9 tot 21 juni plaatsvindt in Polen, Letland, Estland en Litouwen. Daar doen in totaal zo’n tweeduizend soldaten uit negen landen aan mee.