‘Gaslek in duizenden woningen, roep om terugkeer keuringen’

Een monteur monteert een slimme energiemeter. Het is door de installatie van deze meters, dat volgens het AD aan het licht is gekomen dat duizenden woningen te maken hebben met een gaslek.
Een monteur monteert een slimme energiemeter. Het is door de installatie van deze meters, dat volgens het AD aan het licht is gekomen dat duizenden woningen te maken hebben met een gaslek. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Nederland telt naar schatting honderdduizend woningen met een gaslek. Het grote aantal lekke gasleidingen komt aan het licht doordat netbeheerders de gasmeters in de woningen op grote schaal vervangen door zogenoemde slimme meters, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Na het plaatsen van de nieuwe meter wordt een iets hogere druk op de leiding gezet om te controleren of alles dicht is. Dan blijken koppelingen vaak lek te zijn of gasslangen poreus. Meestal gaat het om minimale lekken, maar soms moet de gastoevoer vanwege het risico worden afgesloten.

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale pleit in de krant voor een verplichte periodieke keuring zoals bij auto’s ook verplicht is. Hij wijst erop dat jaarlijks twee doden vallen door gaslekkages. Netbeheer Nederland wil overleg met de branche over invoering van de keuring. Brancheorganisatie Uneto-VNI heeft volgens de krant al een kant-en-klare gas-apk klaarliggen. (Novum)