Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Eerste bewijs: MERS is overdraagbaar van kameel op mens

Verspreiding MERS-virus
Verspreiding MERS-virus Infographic ANP

Onderzoekers hebben meer bewijs gevonden dat het MERS-virus overdraagbaar is van kamelen op mensen. Dat staat in een rapport dat donderdag is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Het is al langer waarschijnlijk dat het MERS-virus wordt overgedragen van kamelen en dromedarissen op mensen, maar tot nu toe ontbrak concreet bewijs. Dit is de eerste studie die de overdracht van kameel op mens aantoont.

Dokter William Schaffner, een expert op het gebied van besmettelijke ziekten, zegt tegen persbureau AP:

“Bij eerder werk vonden we al stukjes van de puzzel die hierop wezen. Maar in deze korte periode zijn alle puzzelstukjes op de goede plaats gevallen.”

Het onderzoek verliep zo

De onderzoekers bestudeerden het ziekteverloop van een kameel in Saudi-Arabië en wisten aan te tonen dat de kameel en de eigenaar met hetzelfde virus waren besmet. De wetenschappers toonden aan dat de kameel MERS eerst opliep en de man daarna besmette toen deze een medicijn aanbracht op de natte neus van de kameel.

MERS in het kort

Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten. MERS behoort tot dezelfde virusfamilie als SARS.

MERS waarschijnlijk begonnen in Saudi-Arabië

Saudi-Arabië is het epicentrum van de uitbraak; tot nu toe stierven daar zeker 282 mensen aan het virus. In Nederland belandden twee MERS-patiënten in het ziekenhuis.

Er is nog geen vaccin tegen het virus. MERS kan een ernstige longontsteking veroorzaken en hevige koorts. Een besmette patiënt kan uiteindelijk overlijden door ademhalingsproblemen. Tot nu toe overleed ongeveer dertig procent van de patiënten die na een infectie met MERS in het ziekenhuis belandden.