Duitsland onderzoekt aftappen telefoon Merkel door NSA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel. AP / Markus Schreiber

De Duitse openbaar aanklager heeft een onderzoek geopend naar het afluisteren van de telefoon van bondskanselier Angela Merkel door de NSA. Dat zei hij na een hoorzitting met het Duitse parlement over het grootschalige afluisterschandaal.

Openbaar aanklager Harald Range twijfelde maanden of hij een formeel onderzoek moest starten naar de beschuldigingen, zo schrijft persbureau Reuters. Uiteindelijk heeft hij daar toch toe besloten.

De nauwe diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Duitsland zijn door het afluisterschandaal bekoeld. Volgens Merkel zijn de betrekkingen tussen beide landen “ernstig onder druk gezet”. De NSA heeft meer dan honderd regeringsleiders, onder wie Merkel - een trouwe bondgenoot - jarenlang afgeluisterd. Merkel was hier uiteraard niet van gediend.

Geen onderzoek door OM naar massaspionage

De aanklagers zullen geen extra onderzoek doen naar het afluisteren van tienduizenden Duitsers door de NSA, een beslissing waar de oppositie kritisch op reageerde. Wel zullen ze verdergaan met het monitoren van de “mogelijke massaverzameling van data van telecommunicatie van Duitse burgers door Britse en Amerikaanse diensten”.

In april werd een commissie opgericht om vast te stellen in hoeverre burgers en Duitse politici zijn afgeluisterd door de NSA, en in hoeverre de Duitse inlichtingendiensten hiervan op de hoogte waren. De commissie wil ook klokkenluider Edward Snowden verhoren, op wiens documenten alle onthullingen zijn gebaseerd.