Europese Commissie: Litouwen kan de euro gaan invoeren

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Litouwen is klaar om per 1 januari volgend jaar de euro in te voeren, stelt de Europese Commissie in een vandaag gepubliceerd voorstel volgens persbureau Novum.

Het land voldoet aan alle eisen die verbonden zijn aan toetreding tot de muntunie: het begrotingstekort (2,1 procent) en de schuld (39 procent van het bbp) liggen ver onder de Europese bovengrens. Maar ook de langetermijnrente, de koers van de huidige munt de litas en de inflatie voldoen aan de Brusselse eisen.

Litouwen is sinds 2004 lid van de Europese Unie, net als de andere Baltische staten Estland en Letland. Die landen hebben echter al de euro. Estland sinds 2009, Letland sinds dit jaar. Als het Europees Parlement en de Europese Raad akkoord gaan het besluit van de Commissie, dan wordt Litouwen het negentiende euroland in totaal.

Albanië kandidaat-lidstaat

De Europese Commissie heeft Albanië voorgedragen voor het kandidaat-lidmaatschap van de EU, meldt Štefan Füle, de commissaris die de uitbreiding van de EU in zijn portefeuille heeft:

Twitter avatar StefanFuleEU Štefan Füle #Albania am encouraged by reform efforts, see solid argument for the EU Member States to grant candidate status on 27.6.