Sisi wint de Egyptische verkiezingen, inderdaad met een monsterzege

Voormalig legerchef Abdel Fattah al-Sisi nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het mag weinig verrassend heten: generaal Abdel-Fattah al-Sisi heeft de Egyptische presidentsverkiezingen gewonnen. En niet met zomaar een meerderheid: 96,91 procent heeft op hem gestemd, zo laat de definitieve uitkomst zien. De opkomst was 47 procent.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de Kiescommissie. De enige rivaal van Sisi, de links-nationalistische Hamdeen Sabahi, leek bij voorbaat al kansloos. Na het tellen van de stemmen in tweeduizend stembureaus had Sisi al 93 procent van de stemmers achter zich.

Opkomst valt tegen

Het percentage stemmen voor Sisi mag dan heel hoog zijn, de opkomst is dat niet, ondanks het verlengen van de verkiezingen met een dag. 47 procent van de 54 miljoen stemgerechtigden ging naar de stembus. Dat is veel minder dan de veertig miljoen kiezers waar Sisi op had gehoopt. Hij wilde een opkomst van 80 procent bereiken. Morsi behaalde in 2012 52 procent van de stemmen, bij een opkomst van 55 procent.

De lage opkomst resulteerde in een aantal maatregelen dat de opkomst zou moeten bevorderen. Ambtenaren kregen een vrije dag zodat ze zouden gaan stemmen, treinen werden gratis, de beurs van Kairo en banken gingen dicht. Lokale media, trouw aan de regering, klaagden tegenover inwoners over de lage opkomst.

Morsi op 3 juli 2013 afgezet

Vandaag is het precies elf maanden geleden dat de populaire Sisi president Morsi afzette. Morsi zit nog altijd gevangen. Zijn Moslimbroederschap is als terreurorganisatie bestempeld. De Moslimbroederschap kon dus ook niet meedoen aan de verkiezingen; een van de verklaringen voor de lage opkomst. Onder een deel van de bevolking is de Moslimbroederschap nog altijd populair.

Egypte zag drie presidenten in drie jaar tijd. In 2011 trad Mubarak na dertig jaar af. Morsi werd de volgende hebber, maar niet voor lang. Intussen heeft het land te lijden onder een verlamde economie en armoede.

Lees ook: ‘Wat kan Egypte van Sisi verwachten? Zes vragen over de verkiezingen’

    • Mirjam Remie