Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten heeft afschriften deal Cees H. niet gevonden

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de afschriften die duidelijkheid hadden moeten geven over de deal tussen Teeven en Cees H., niet gevonden.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de afschriften die duidelijkheid hadden moeten geven over de deal tussen Teeven en Cees H., niet gevonden. Foto ANP / Bart Maat

De bankafschriften die duidelijkheid hadden moeten geven over de omstreden deal tussen drugscrimineel Cees H. en voormalig officier van justitie Teeven, zijn kwijt. Dat schrijft minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat geen administratie beschikbaar is over de feitelijke financiële afwikkeling van de schikking, schrijft Opstelten volgens persdienst Novum. Banken hoeven gegevens maar zeven jaar te bewaren.

“Het onderzoek heeft derhalve geen bankafschriften opgeleverd die betrekking hebben op de financiële afwikkeling van de schikking.”

De afschriften moesten duidelijk maken om welk bedrag de omstreden schikking uit 2000 ging. Volgens Opstelten was dit twee miljoen gulden, waarvan H. 1,25 miljoen gulden kreeg. Zijn advocaat zei echter dat het om vijf miljoen gulden ging. Later zei Opstelten niet precies te weten om welk bedrag het ging. De Kamer eiste opheldering.

Toch hoger bedrag dan twee miljoen

Naar nu blijkt is waarschijnlijk sprake geweest van een hoger bedrag dan twee miljoen, schrijft de minister. Uit de aangetroffen documenten komt naar voren dat het in 1993 ging om een bedrag van ruim 2,9 miljoen gulden.

“Echter, niet kan worden vastgesteld waarin het verschil is gelegen tussen deze waarde en het bedrag van twee miljoen gulden ten tijde van de schikking in 2000 waarover in het advies van het BOOM van 4 februari 2000 wordt gesproken.”

Tijdens het Kamerdebat, waarin Opstelten zei dat de twee miljoen ‘een feit’ was, baseerde hij zich op dit advies van het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM.

Omstreden omdat geen belasting werd betaald

De deal tussen H. en het OM is omstreden. De crimineel zou twee miljoen gulden terugkrijgen die eerder door justitie in beslag werd genomen. Hij moest een schikkingsbedrag van 750.000 gulden betalen, maar over het resterende bedrag hoefde hij geen belasting te betalen. Daardoor ontstond het vermoeden van witwassen.

Hoofdrolspelers ‘onvoldoende herinneringen’

Ook de hoofdrolspelers van destijds weten het niet meer. De betrokkenen hebben “onvoldoende herinneringen” aan de feitelijke financiële afwikkeling. De advocaten van H. beroepen zich op hun beroepsgeheim, maar handhaven tegelijkertijd hun eerder ingenomen standpunten.

“Derhalve kunnen geen onderbouwde uitspraken worden gedaan over wat aan Cees H. bij de financiële afwikkeling van de schikking feitelijk is overgemaakt.”