Ongemakkelijke foto’s

Vastgebonden Iraakse kinderen in Bagdad en Amerikaanse soldaten die tijdens een oorlogssimulatie wonden verbinden. Zomaar wat voorbeelden van het oeuvre van fotograaf Peter van Agtmael.

Sinds 2006 legt hij de oorlogen die de Verenigde Staten voert in beeld, zowel in binnen- als buitenland. Zijn werk bracht de fotograaf naar Irak, Afghanistan maar ook Houston, Texas. Van Agtmael leerde gedurende deze jaren meer te bieden dan de eendimensionale gewelddadige beeldtaal van oorlog, zo vertelt hij aan The New York Times. Zijn foto’s bieden dan ook een breed scala aan conflicterende emoties, ‘surrealisme, humor, leegheid en ongemakkelijkheid’. Zoals een gehandicapte Amerikaanse veteraan op wie tijdens een avondje uit een speelgoedgeweer op wordt gericht door een lachende vrouw. Recentelijk bundelde Van Agtmael zijn beste foto’s in het boek ‘Disco Night 9/11’, waarvan er al veel te zijn op zijn website.