Obama wil miljard uittrekken voor defensie in Europa

Activisten van Oxfam voeren vandaag in Brussel actie tegen de energieafhankelijkheid, wijdverbreide armoede en ongelijkheid.
Activisten van Oxfam voeren vandaag in Brussel actie tegen de energieafhankelijkheid, wijdverbreide armoede en ongelijkheid. Foto Reuters / Yves Herman

Obama wil 1 miljard dollar uittrekken voor een speciaal fonds om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa te versterken. Hij heeft het Amerikaanse Congres vandaag gevraagd daarmee in te stemmen.

Volgens het Witte Huis is het ‘Europees Geruststellingsfonds’ noodzakelijk gezien de zorgen die Europese landen zich maken over de Russische acties in Oekraïne. Het geld wordt gebruikt voor militaire oefeningen, trainingsmissies en het doorwisselen van land- en luchtmachtpersoneel in Europa.

Ook hoopt Obama de militaire slagkracht van landen die geen lid van de NAVO zijn, maar wel grenzen aan Rusland, te verbeteren. Het gaat om landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië.

Nog voordat de plannen officieel bekendgemaakt zijn, reageerde NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verheugd op het nieuws.

“De Verenigde Staten reageerden snel na de illegale militaire acties van Rusland in Oekraïne. Ik waardeer het dat andere bondgenoten dat voorbeeld hebben gevolgd, zodat we nu kunnen zeggen dat alle 28 bondgenoten bijdragen aan geruststellende maatregelen.”

Defensieministers bijeen in Brussel

De ministers van Defensie van de NAVO zijn vandaag voor het eerst sinds het uitbreken van de onrust in Oekraïne bijeengekomen voor overleg. De belangrijkste kwestie op de agenda is hoe te reageren op de nieuwe Russische militaire mogelijkheden en de bereidheid van Moskou deze in te zetten.

De tweedaagse top in Brussel geldt als voorbereiding voor een NAVO-top in Wales, in september. Het bondgenootschap heeft in de tussentijd naar aanleiding van de Russische bezetting en annexatie van de Krim al enkele eerste stappen gezet. De ministers willen nu de blik vooruit werpen en bekijken hoe op de lange termijn moet worden gereageerd op Rusland. Er wordt onder andere gesproken over een plan voor militaire paraatheid, meer militaire oefeningen en de mogelijkheid om extra troepen in te zetten. In voorbereidende bijeenkomsten passeerde al een hele reeks mogelijkheden de revue. Zo wordt gedacht aan het opslaan van militair materieel in landen die vlakbij Rusland liggen. (AP/Novum)