NRC Boeken bespreekt wekelijks op vrijdag vele boeken, maar welke moeten we onthouden? In de rubriek ‘NRC Boeken oogst’ kiezen boekenredacteuren de 10 boeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten.
Fictie
1. Een dwaze maagd - Ida Simons
De enige, vrijwel vergeten roman van schrijfster en pianiste Ida Simons (1911-1960) schetst op tragikomische toon het leven van een muzikaal joods meisje in de jaren twintig. Dat het boek jaren niet werd gelezen is onbegrijpelijk.
Dit boek werd op 30 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen hier de recensie van Arjen Fortuin teruglezen.
2. De consequenties - Niña Weijers
Deze debutante moet veel plezier hebben gehad met het verzinnen van de kunstenares Minnie Panis en haar doordachte oeuvre waar deze eclectische roman om draait.
Dit boek werd op 30 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen hier de recensie van Thomas de Veen teruglezen.
3. Romeinse koorts - Edith Wharton
De Amerikaanse schrijfster Edith Wharton (1862-1937) won als eerste vrouw de Pulitzer Prize. In haar verhalen blijkt het verleden altijd nog wat erger dan verwacht.
Dit boek werd op 23 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Toef Jaeger hier teruglezen.
4. Monte Carlo - Peter Terrin
De zesde roman van AKO-prijswinnaar Peter Terrin (1968) begint opvallend licht, maar halverwege jagen donkere wolken de zon uit dit verhaal over Formule 1, roem en de onherroepelijke vergankelijkheid van een en ander. Dit boek werd op 9 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Arjen Fortuin hier teruglezen.
5. Geachte heer M. - Herman Koch
In deze geraffineerde roman voert de wereldwijd meest succesvolle Nederlandse schrijver van het moment immorele tieners op, een zwakke leraar en een moord. Lees deze complexe ‘antithriller’. Dit boek werd op 9 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Thomas de Veen hier teruglezen.
Non-fictie
6. Willem Wilmink: Zelfportret in brieven, samengesteld door Vic van de Reijt en Wobke Wilmink-Klein
In dit propvolle boek zijn alle brieven van liedjesschrijver en dichter Willem Wilmink (1936-2003) opgenomen, met prachtige inleiding van Elsbeth Etty.
Dit boek werd op 2 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt die recensie, van Guus Middag, hier teruglezen.
7. Gandhi before India - Ramachandra Guha
De Indiase historicus Guha schreef een schitterend boek over de aanloop van Gandhi in Zuid-Afrika, voordat hij in India inspirator werd.
Dit boek werd op 16 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Floris van Straaten hier teruglezen.
8. No Good Men Among the Living - Anand Gopal
Via het dramatische levensverhaal van de Afghaanse vrouw Heela Achekzai laat journalist Anand Gopal zien dat de omstreden westerse militaire bemoeienis met Afghanistan geen succes was.
Dit boek werd op 30 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Juurd Eijsvoogel hier teruglezen.
9. Kameraden - Felix Römer
Duitse gevangenen in Ford Hunt werden afgeluisterd door de Amerikaanse militaire inlichtingendienst. In Kameraden maken de verslagen van de U-boote-bemanning de meeste indruk.
Dit boek werd op 2 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Bernhard Hulsman hier teruglezen.
10. The Tyranny of Experts - William Easterly
Controversieel boek van de auteur van het invloedrijke The White Man’s Burden (2006), waarin de opkomst beschreven wordt van ‘de tirannie van de experts’: experts die de rol van ambtenaren en technocraten innemen om zonder aanzien des persoons een land hun politieke ideologie op te leggen.
Dit boek werd op 9 mei 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Toef Jaeger hier lezen.