Interactieve website D-day: reis mee met de Europese bevrijders

6 juni 1944 is het D-Day: Engelse, Amerikaanse en Canadese soldaten landen in Normandië en zetten de bevrijding van Noord-West Europa in. Hoe ging dat? Deze interactieve website toont een mix van feitelijke informatie en persoonlijke verhalen over de route van de bevrijders.

6 juni 1944 is het D-Day: Engelse, Amerikaanse en Canadese soldaten landen op vijf stranden in Normandië en zetten de bevrijding van Noord-West Europa in. Hoe ging dat precies? En hoeveel troepenmachten werden er ingezet? Hoeveel soldaten sneuvelden er nog tijdens deze grootscheepse bevrijdingsoperatie?

Weg naar de bevrijding is een interactieve website die de route van de bevrijders, de weg die de geallieerden aflegden in 1944 en 1945, in tekst, beeld en geluid brengt. Via de interactieve kaart of de tijdslijn navigeer je langs de verschillende kustplaatsen waar de bevrijders landden en lees je het verhaal dat erbij hoort.

Reis mee met de bevrijders

Onderweg kun je historische foto’s bekijken en filmpjes met historische beelden of interviews met overlevenden afspelen.

De site bevat een interessante mix van feitelijke informatie en persoonlijke verhalen - zo is er een video te zien waarin een Amerikaanse en Duitse veteraan vertellen hoe zij die dag beleefden, beiden nog geen 20 jaar oud, de één bestormde het strand en de ander het verdedigde.

Gemaakt door regionale media

De website is een project van de regionale kranten en media van Wegener, waaronder Omroep Gelderland, De Gelderlander en Omroep Brabant. De samenwerking is tot stand gekomen door een subsidie van onder andere het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

Directeur Ton Heerts van het vfonds vertelt over het project dan vandaag werd gelanceerd:

D-Day zeventig jaar geleden

Vrijdag is het zeventig jaar geleden dat de bevrijding van Europa begon. Op de website begint het verhaal zo:

“Na een lange voorbereiding is in de nacht van 5 op 6 juni een enorme troepenmacht vanuit Engelse havensteden op weg naar de Franse kust. Rond half zeven in de ochtend waden Amerikaanse soldaten door de branding van Normandië in Noord-Frankrijk. Velen van hen halen het strand niet, ze worden neergemaaid door mitrailleurvuur van de Duitsers die zich in de duinen hebben verschanst.”

Op 8 mei 1945 geven de Duitsers zich over. Europa is bevrijd.