Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Retronics: een tweede kans voor de platenspeler

Lang leve het verleden. Rijd op een omafiets zonder versnellingen, smeer pommade in je baard, koop langspeelplaten. Maar haal dan ook een platenspeler in huis die eruit ziet alsof-ie in de jaren zestig van de band rolde.

De Philips OTT2200 is een kofferpickup die herinneringen oproept aan de Alle Dertien Goed!-reeks: lp’s met het beste uit de hitparade, inclusief appetijtelijke dame op de hoes, uit de tijd dat Philips zelf een platenlabel had.

Zo luisterde papa dus naar muziek toen hij klein was: geen ellenlange playlist van K3-clips op YouTube, maar een tweedehands platenspelertje en grote zwarte schijven waarop maar een paar liedjes stonden. Dertien, dus.

‘Ons’ Philips heeft na de uitvinding van de cd in de jaren tachtig weinig meer bijgedragen aan de ontwikkeling van audiotechnologie. Wat rest is geschiedenis en retro. Er is een naam voor dit soort gadgets : retronics – een gelijknamige website verkoopt louter ‘vintage’ elektronica. Ook de Philips OTT2200 maakt een overtuigende retro-indruk. Ondertussen kun je er wel je telefoon aan koppelen, een cd in draaien en mp3’s via bluetooth of usb afspelen. De klank is zeer bescheiden, hoewel een paar oude lp’s (nog altijd niet weggegooid) verrassend fris klinken.

Echte platenliefhebbers kijken wel uit voordat ze hun kostbare vinyl onder een goedkoop elementje leggen op zo’n wiebelig apparaat – de klep dekt niet eens de volledige lp af. Platenspelers horen uitgebalanceerd, gestabiliseerd trillingsvrij te zijn. Dat is de OTT2000 niet.

Maar het fysieke genot – een plaat opzetten, aandachtig luisteren, ondertussen nadenken over de volgende plaat die je gaat pakken – is een verademing tussen de all-you-can-listen-to abonnementen. Het is goed dat de lp in in het post-cd tijdperk weer wat terrein wint. Nederlandse bands gebruiken vinyl om fans tot een albumaankoop te verlokken. Want ze weten: streamen is te afstandelijk.

Philips OTT2000 kofferpickup, € 149,95 3