Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Explosie en enorme brand bij Shell in Moerdijk - twee gewonden

Bij een complex van Shell op een industrieterrein in Moerdijk hebben zich vanavond een explosie voorgedaan. Er woedde een grote brand, die tot in Rotterdam te zien was. Bij het incident vielen twee gewonden, zo meldde de burgemeester van Moerdijk Jac Klijs vannacht op een persconferentie. Er zijn geen mensen meer vermist.

Foto Otto Delen (@OttoWise)
Foto Otto Delen (@OttoWise) Foto Otto Delen (@OttoWise)

Bij een complex van Shell op een industrieterrein in Moerdijk heeft zich vanavond een explosie voorgedaan. Er woedde een grote brand, die tot in Rotterdam te zien was. Bij het incident vielen twee gewonden, zo meldde de burgemeester van Moerdijk Jac Klijs vannacht op een persconferentie. Er zijn geen mensen meer vermist.

De twee gewonden, die aanvankelijk vermist waren op het terrein, hebben volgens Klijs lichte brandwonden opgelopen. Ze zijn uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen en mogen naar alle waarschijnlijkheid in de loop van de ochtend naar huis.

Twitter avatar VRMWB Veiligheidsregio MWB #shellmoerdijk explosie en brand precies tijdens wisseling ploegen. Verzoek hulpverleners aan publiek is niet te blijven kijken.

Geen gevaarlijke stoffen, wel ethylbenzeen vrij

De autoriteiten adviseerden omwonenden na het uitbreken van de brand ramen en deuren gesloten te houden. In de rook die vrijkwam bij de brand zijn geen concentraties gevaarlijke stoffen aangetroffen. Wel is de stof ethylbenzeen verbrand, maar die vormt volgens de burgemeester geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel kan verbranding van de stof geïrriteerde ogen en luchtwegen opleveren. Deze klachten zouden op korte termijn weer moeten verdwijnen. Is dit niet zo, dan wordt omwonenden geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts. De brandweer Zuid-Holland-Zuid voerde begin van de nacht metingen uit naar de hoeveelheid ethylbenzeen die in de regio is neergedaald.

Twitter avatar VRMWB Veiligheidsregio MWB #shellmoerdijk advies omwonenden directe omgeving ramen deuren dicht, ventilatie uit. Uitstoot ethylbenzeen kan irritatie huid/ogen geven.
Twitter avatar Moerdijkse_stem Gemeente Moerdijk Luchtwegpatiënt omgeving #Shell #Moerdijk en nu nieuwe luchtwegklachten? Neem dan morgen contact op met uw huisarts.

De brand was rond 1.00 uur “redelijk onder controle”, aldus de burgemeester. Er waren op dat moment nog wel steekvlammen te zien op het terrein. De brandweer had eerder al gemeld dat de brand “beheersbaar” was geworden, maar het sein brand meester was nog niet gegeven.

Bekijk via deze link de livestream van RTV Rijnmond van de brand.

Precieze oorzaak explosie nog onduidelijk

De explosie vond vanavond rond 22.45 uur plaats in een chemisch complex van Shell, volgens de burgemeester in een reactor. De reactor was voor onderhoud buiten productie. Deze zou zijn ingestort waardoor er een vloeistof vrijkwam die de ontploffing veroorzaakte. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Verder onderzoek moet dat uitwijzen, aldus burgemeester Klijs.

Een video van de brand:

Medewerkers van de gemeente Moerdijk kwamen vanavond laat op het gemeentehuis in Zevenbergen bijeen om informatie in te winnen. Het industrieterrein werd afgesloten voor verkeer, het scheepvaartverkeer rond het industrieterrein werd volledig stilgelegd en de op- en afritten van de nabijgelegen snelweg werden afgezet. Het busverkeer in de regio werd ook getroffen:

Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Op last van de politie, ivm brand in Moerdijk, rijden er vanavond geen Arriva-bussen meer in de regio Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee.

Mensen met vragen kunnen contact opnemen met een speciaal telefoonnummer dat de gemeente heeft ingesteld:

Twitter avatar Moerdijkse_stem Gemeente Moerdijk Het gemeentelijke telefoonnummer 14 0168 is momenteel bemand om telefonisch vragen te beantwoorden

Huizen in wijde omtrek trilden na explosies

Huizen in de wijde omgeving trilden na de ontploffing, meldden buurtbewoners op social media. Op Twitter plaatsten mensen, die soms op kilometers afstand van de brand woonden, veel foto’s:

Twitter avatar IlseAngel • Ilse • Holy fuck grote brand moerdijk!! http://t.co/zG7ePqg7rq
Twitter avatar YvonneVermeulen Yvonne Vermeulen Knal bij Shell was ook in Willemstad te horen. Huizen trilden in Langeweg. #moerdijk

Ramp Chemie-Pack op zelfde industrieterrein

Het Shell-complex dat vanavond door brand werd getroffen ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Het bedrijf, waar honderden mensen werken, heeft op het terrein vier onderdelen staan waarin volgens Omroep Brabant per jaar meer dan vier miljoen ton aan chemische producten worden verwerkt.

In 2011 woedde een grote brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack, ook in Moerdijk. Bij het blussen van die brand kwamen grote hoeveelheden verontreinigd bluswater vrij. Het leidde tot ernstige milieuvervuiling.

Vergelijkingen tussen de ramp met Chemie-Pack en het incident van vanavond zijn volgens burgemeester Klijs “volstrekt niet op zijn plaats”. Hij had op de persconferentie “niet de indruk” dat we met een “incident van die omvang” te maken hadden.