Donald Duck en Katrien gaan trouwen: is dit het einde van de strip?

Donald Duck en Katrien gaan trouwen: is dit het einde van de strip? En wie bepaalt zo’n verhaallijn eigenlijk? Het liefdesverhaal als aanleiding om eens te bellen met een van de makers van de strip.

Omslag Liefdesspecial Donald Duck
Omslag Liefdesspecial Donald Duck Foto Sanoma Media

“In de wandelgangen van roddelblad Sorry wordt gefluisterd dat Donald en Katrien in het huwelijksbootje stappen. Na vele jaren lief en leed te hebben gedeeld, zou het eindelijk gaan gebeuren. Helemaal duidelijk is het niet, maar de geruchten maken in ieder geval een hoop los in Duckstad!”

Zo begint het persbericht dat Sanoma Media vanochtend verstuurde. Het bericht maakte ook op onze redactie wat los: “Bij wie gaan Kwik, Kwek en Kwak nu wonen?”, “Wie worden de getuigen van Donald?” en “Met wat voor een dik huwelijkscadeau komt Dagobert op de proppen?”

Maar ook serieuzere vragen passeerden de revue: wie bepaalt zo’n verhaallijn? Moet er overlegd worden met Disney als de makers in Nederland Donald Duck willen laten trouwen?

Jim van der Weele, redacteur bij Donald Duck:

“Voor deze verhaallijn hoeven we geen toestemming te vragen aan Disney, we werken al eeuwen samen en kennen de regels. Alleen als we het heel bont zouden maken, bijvoorbeeld met grappen over geloof of politieke onderwerpen, kunnen we worden teruggefloten.”

Nederland kocht het verhaal van Denemarken

En in dit geval ligt het nog anders: dit huwelijksverhaal is bedacht en geschreven in Denemarken en aangekocht door de Nederlandse redactie van Donald Duck. Dat is heel gebruikelijk, vertelt Van der Weele. Alle landen nemen elkaars verhalen over, maar Denemarken en Nederland zijn verreweg de grootste producenten.

Als Nederland dan zo’n verhaal van Denemarken koopt, nemen ze de tekeningen over en vertalen de teksten. Hier en daar worden wat kleurcorrecties gedaan en wat teksten bewerkt zodat ze aansluiten bij de Nederlandse situatie. Van der Weele:

“Soms kan het net wat korter, scherper of grappiger. Maar in dit geval hebben we het verhaal volledig overgenomen. Wel hebben we er een speciale uitgave van gemaakt en de cover vormgegeven als een soort Story.”

Twitter avatar KatrienDuckNL Katrien Duck Nog nooit zag ik er zo mooi uit als op de eerste bladzijde van de Donald Duck liefdesspecial: http://t.co/olUehUQBQP #trouwen #bruiloft

Gaat dat huwelijk nou echt door of niet?

De grote vraag is natuurlijk: gaan ze echt trouwen? Een huwelijk betekent vaak het einde van een stripverhaal. Toen Olivier B. Bommel trouwde was dat meteen ook de allerlaatste strip.

Van der Weele:

“De Deense schrijvers lieten zich inspireren door de film Sliding Doors uit 1998, waarin twee verhaallijnen elkaar kruisen. Als lezer beleef je Katriens verhaal van twee kanten: in het ene gaat ze met Donald naar het stadhuis en in het andere trouwt ze niet en wordt ze een zelfstandige zakenvrouw. Zo willen we laten zien hoe een bepaalde beslissing of gebeurtenis van grote invloed kan zijn op het verdere verloop van je leven.”

Onderliggende boodschap

Op die manier een boodschap door een verhaal verweven is ook de reden dat bekende Nederlanders – of althans verbasteringen van namen van BN-ers – regelmatig worden opgevoerd in de strip. Wendy van Duck, Gerard Jolig en Georgina de Zwaan bijvoorbeeld.

Twitter avatar GVerbaan Georgina Verbaan Sta als Georgina de Zwaan op de cover van Donald Duck! Hét excuus voor poseren met duck face! Merci @DonaldDuckNL! http://t.co/3VRs9epr7K

Van der Weele:

“Ons thema voor dit jaar is: geef je dromen de ruimte. De BN-ers die we opvoeren, zoals André Kuipers, hebben veel bereikt en willen we als inspiratiebron laten dienen voor kinderen. De boodschap is: je kunt ver komen in het leven als je hard werkt en je passies achterna gaat.”

Een boodschap overigens die ongeveer alle Amerikaanse films en tv-series uitdragen. Het doorsneestripverhaal van Donald Duck gaat er juist over dat je altijd een sukkel blijft, hoe hard je ook werkt.

BN-ers in Donald Duck

De redactie kiest zelf uit welke BN-ers in aanmerking komen, de ene keer een zanger of presentator, dan weer een sporter of astronaut. “De meeste BN-ers voelen zich vereerd. André van Duin bijvoorbeeld is met het blad onder de arm naar zijn oude basisschool geweest om met kinderen over zijn beroep te praten.”

En Alexander Klöpping, alias Alexander Klöpgeest uit De Wereld Kraait Door, gebruikt de strip nog steeds als profielfoto op Twitter.

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping Ik sta deze week op de cover van de Donald Duck. Nu kan ik sterven haha http://t.co/oMRdvMTarU

De BN-ers worden niet betaald voor het gebruik van hun naam.

“Ze mogen blij zijn dat ze de publiciteit krijgen! De meesten werken graag mee en vinden het leuk om ‘verduckt’ te worden en op de cover van ons weekblad te staan.”

Terug naar de bruiloft, schuift Donald nou wel of niet die ring om Katriens vinger? Van der Weele: “Je weet hoe het gaat hè, op het moment dat ze getrouwd zouden zijn, is het klaar. Dan begint het saaie leven met weinig avonturen.”

En dan nu: de spoiler alerts

En dan nog de antwoorden op de vragen aan het begin van dit artikel. (Let op: spoiler-alerts.) Van der Weele:

“De getuige van Katrien is goede vriendin Amanda. Wie voor Donald de handtekening zou moeten zetten, wordt niet genoemd. Donald en Katrien gaan niet samenwonen, de drie neefjes blijven bij hun oom wonen, maar er wordt niet veel gesproken over nieuwe familieverhoudingen. Van Dagobert krijgen ze geen groot cadeau, hij is vooral bezig met wat zo’n bruiloft allemaal kost. Er is wel een enorme taart: met gekuste aardbeitjes en in het maanlicht geplukte kersen. Maar Donald en Katrien gaan niet als getrouwd stel verder.”