2,5 jaar cel voor mishandeling Wilfred de Bruijn in Parijs

De daders van de mishandeling van Wilfred de Bruijn en zijn vriend zijn veroordeeld tot straffen tot 2,5 jaar. De in Parijs woonachtige Nederlander werd in april vorig jaar zonder duidelijke aanleiding mishandeld toen hij met zijn vriend over straat liep.

Wilfred de Bruijn
Wilfred de Bruijn Screenshot DWDD

De twee daders van de mishandeling van Wilfred de Bruijn en zijn vriend zijn beiden veroordeeld tot 30 maanden cel waarvan respectievelijk 12 en 15 maanden voorwaardelijk. De in Parijs woonachtige Nederlander werd in april vorig jaar zonder duidelijke aanleiding mishandeld toen hij met zijn vriend over straat liep.

Zeer jonge daders

Vandaag was de uitspraak tegen de drie verdachten. De 19-jarige Taieb B., ook wel bekend als Redouane, werd veroordeeld tot 2,5 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De tweede verdachte, Abdelmalik M., kreeg 30 maanden cel opgelegd waarvan 15 maanden voorwaardelijk.

De derde betrokkene, Kidé T., werd veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Hij stond erbij en keek ernaar maar deelde geen klappen uit.

NRC-correspondent in Frankrijk Peter Vermaas op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De hoofdverdachten, in trainingsjasje en Abercrombie-trui, leken niet erg onder de indruk. Ze zetten hun handtekening en werden afgevoerd.

Zo ging de aanval in 2013

De Bruijn en zijn Franse partner Olivier Couderc liepen na een feestje terug naar huis en werden in hun woonplaats Parijs op straat door de belagers aangesproken met “kijk homo’s”, daarna begon het fysiek geweld. De Bruijn liep onder meer een gebroken tand en scheuren in zijn kaakbot en schedel op. Hij twitterde de volgende dag deze foto:

De foto die Wilfred de Bruijn zelf op twitter zette na de aanval

De foto die Wilfred de Bruijn zelf op twitter zette na de aanval. Foto AP / Remy de la Mauviniere

Zo werd De Bruijn het gezicht van de homohaat in Frankrijk

Over de mishandeling ontstond in Frankrijk en ook internationaal veel commotie, nadat de Bruijn een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook en Twitter plaatste. De foto werd duizenden keren gedeeld op sociale media en was groot te zien op enkele posters tijdens een demonstratie voor het stadhuis van Parijs. De Bruijn werd het gezicht van de homohaat in Frankrijk, toen het land op het punt stond het huwelijk open te stellen voor homo’s.

In De Wereld Draait Door vertelde De Bruijn over de homohaat in Frankrijk:

Dit was de eis

Het Franse Openbaar Ministerie eiste vier weken geleden dat hoofdverdachte Redouane K. (29) voor drie jaar de cel in gaat, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij zou De Bruijn tegen het hoofd hebben geschopt. Tegen de tweede verdachte is 2,5 jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Een derde man die niets deed om de mishandeling te stoppen, moest wat justitie betreft achttien maanden de cel in, waarvan zes voorwaardelijk.