Terreurcoördinator: aanhouding Syriëganger geluk bij ongeluk

De aanhouding van Mehdi N., de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarbij vorige week drie mensen werden doodgeschoten, was “een geluk bij een ongeluk, want hij werd niet actief gevolgd”. Dat zegt nationaal terreurcoördinator Dick Schoof vanmiddag in NRC Handelsblad.

De Belgische politie heeft foto's verspreid van de man die vorige week zaterdag drie mensen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum in Brussel.
De Belgische politie heeft foto's verspreid van de man die vorige week zaterdag drie mensen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum in Brussel. Foto ANP / Handout Federale Politie België

De aanhouding van Mehdi N., de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarbij vorige week drie mensen werden doodgeschoten, was “een geluk bij een ongeluk, want hij werd niet actief gevolgd”. Dat zegt nationaal terreurcoördinator Dick Schoof vanmiddag in NRC Handelsblad.

N. werd vrijdag opgepakt in Marseille. Bijna een week na de aanslag in Brussel zat hij met een tas met daarin het vermoedelijke moordwapen en veel munitie in een bus die vanuit Amsterdam via Brussel naar Marseille reed en bij aankomst op drugs werd gecontroleerd.

De uitspraak van Schoof illustreert de matige uitwisseling van informatie tussen Europese inlichtingendiensten. N., die na een leven in de Franse criminaliteit radicaliseerde tijdens zijn laatste detentie in 2012, keerde in maart terug uit Syrië. Daar vocht hij een jaar lang mee met een jihadistische organisatie tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Die uitstap maakte hem een bekende van de Franse politie én de Franse inlichtingendiensten. Die deelden hun informatie echter niet met hun Belgische collega’s. Of N. bij de Nederlandse inlichtingendienst AIVD bekend was, wil Schoof niet zeggen. Het is juridisch sowieso onmogelijk de informatie over álle Syriëgangers met elkaar te delen, volgens Schoof. “Dan moet er meer aan de hand zijn. Uitreizen naar Syrië is niet strafbaar.”

Schoof erkent dat samenwerking diensten beter kan

Hij erkent dat de Europese uitwisseling van informatie van ernstig geradicaliseerd teruggekeerde strijders beter kan. “Het ligt deels aan juridische obstakels, deels aan onwil.” Individuele lidstaten zitten er volgens Schoof wel “bovenop”, de verzamelde informatie delen is een tweede. “Economische samenwerking zit meer in het dna van Europa dan juridische.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de samenwerking tussen de inlichtingendiensten en verdachte Mehdi N.