Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Spaanse koning Juan Carlos treedt af, zoon Felipe volgt hem op

De Spaanse koning Juan Carlos doet afstand van de troon, heeft premier Rajoy bekendgemaakt op een persconferentie. Hij was sinds 1975 koning. De 76-jarige Juan Carlos kwakkelt al geruime tijd met zijn gezondheid. Zijn zoon Felipe volgt hem op.

Koning Juan Carlos I van Spanje.
Koning Juan Carlos I van Spanje. Foto EPA/ Manuel H. de León

De Spaanse koning Juan Carlos I doet afstand van de troon, heeft premier Rajoy bekendgemaakt op een persconferentie. Hij was sinds 1975 koning. Zijn zoon Felipe volgt hem op.

De 76-jarige Juan Carlos kwakkelt al geruime tijd met zijn gezondheid, maar volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen in het koninklijk huis, zou zijn aftreden politieke redenen hebben.

Om de abdicatie mogelijk te maken, moet eerst de grondwet nog worden aangepast. Juan Carlos zei in een toespraak tot het Spaanse volk dat hij vindt dat zijn zoon klaar is voor het koningschap en dat hij “een nieuw tijdperk van hoop kan beginnen, door een combinatie van zijn ervaring en de bezieling van een nieuwe generatie”.

Juan Carlos ondertekent het document waarmee hij zijn abdicatie bekrachtigt:

Twitter avatar CasaReal Casa de S.M. el Rey S.M. el Rey Juan Carlos I abdica la Corona de España. http://t.co/s9vbalBzSO http://t.co/YesVxDObIp

Juan Carlos werd koning na het overlijden van dictator Francisco Franco. Die had hem persoonlijk als opvolger benoemd. Juan Carlos besloot diens regime volledig te ontmantelen en plaveide de weg naar de parlementaire monarchie, een democratische grondwet en een meerpartijenstelsel.

Een van de beroemdste momenten van zijn koningschap kwam al vroeg. Op 23 februari 1981 probeerde het leger een staatsgreep te plegen. Tijdens een stemronde over een nieuwe premier drong Antonio Tejero met een pistool het parlement binnen en gijzelde hij de aanwezigen. Die staatsgreep mislukte. Juan Carlos droeg daaraan bij met een toespraak waarin hij de militairen beval terug te keren naar hun kazernes en zei geen militaire ingrepen te tolereren.

Twee jaar geleden schreef Der Spiegel over een document waaruit echter zou blijken dat Juan Carlos mogelijk sympathie had gehad voor de couppoging.

Gezondheidsklachten en (corruptie)schandalen

Er was al langere tijd debat over een mogelijke troonsafstand. Zo verergerden Juan Carlos’ gezondheidsklachten. Eind vorig jaar ging hij weer onder het mes, vanwege een infectie in zijn heup. Hij was toen al in drie jaar tijd zevenmaal geopereerd. Hij kampt met een zwakke linker- en rechterheup, knieën, rug en achilleshiel.

Het koningshuis werd verder al tijden geplaagd door corruptieschandalen. In februari moest Cristina de Borbón y Grecia, dochter van Juan Carlos, nog als verdachte in de rechtbank verschijnen. Zij zou betrokken zijn geweest bij miljoenenfraude door haar echtgenoot Iñaki Urdangarín. Volgens onze correspondent Merijn de Waal was dit “een dieptepunt voor het geplaagde koninklijk huis”, zo schreef hij begin dit jaar.

De koning was ook niet meer populair in eigen land, schreef de Waal:

“De koning had wegens zijn rol in de overgang van Franco-dictatuur naar de democratie decennialang een welhaast onaantastbaar imago. Zelfs Spanjaarden met een republikeinse inborst werden misschien geen monarchisten, maar wel juancarlisten.

Dit historisch krediet is in een paar jaar snel geslonken. Juan Carlos ging in crisistijd op een luxe olifantenjacht in Botswana, in bijzijn van een Duitse ‘speciale vriendin’. En hij kampt met een corrupte schoonzoon, tegen wiens gesjoemel hij niet tijdig ingreep.”

Over die olifantenjacht in Botswana, in 2012, was ook veel te doen. Niet alleen maakte hij deze reis terwijl Spanje kampte met een zware economische crisis, het kwam hem ook op felle kritiek te staan van het Spaanse WNF, waarvan hij erevoorzitter was. Naar aanleiding van de reis werd dit erevoorzitterschap hem ontnomen.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Populariteitscijfer koningshuis verklaart veel. #abdicaelrey http://t.co/9jM18IOz3c

Terwijl er in Spanje werd gediscussieerd over de abdicatie van Juan Carlos, vond er eind vorig jaar al een soort ‘abdicatie light’ plaats. Zoon en kroonprins Felipe kreeg al meer taken. Hij en zijn vrouw Letizia zijn in Spanje steeds populairder geworden.

Juan Carlos volgt het voorbeeld van twee andere Europese monarchen. Koningin Beatrix deed vorig jaar afstand van de troon, de Belgische koning Albert later dat jaar.