Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Lof voor Audi bij opening Holland Festival

In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima opende gisteravond het Holland Festival met dansvoorstelling ‘Vortex Temporum’ van Anne Teresa De Keersmaeker.

Dansgroep Rosas gisteravond met Vortex Temporum in Amsterdam: de officiële openingsvoorstelling van het 67ste Holland Festival
Dansgroep Rosas gisteravond met Vortex Temporum in Amsterdam: de officiële openingsvoorstelling van het 67ste Holland Festival Foto Olivier Middendorp

Een makkelijke of glamoureuze binnenkomer – nee, dat was het niet. Met de uitgebeende wokkelbewegingen van zeven dansers in een kale ruimte, onder TL-licht en op muziek van Gerard Grisey in Anne Teresa De Keersmaekers choreografie Vortex Temporum (‘spiraal van de tijd’) koos scheidend artistiek leider Pierre Audi ervoor zijn laatste festival verstild te openen. Na de instrumentale voorzet is Vortex tien minuten een zwijgende voorstelling, met het piepen van de dansschoentjes als enig geluid.

„Als ultieme visualisatie van muziek leek deze productie me een mooie keus”, aldus Audi. „Voor de eerste avond maak je altijd de overweging: wordt het exuberant of stil? Nu is er in het festival dit jaar al veel toegankelijks en uitbundigs te zien (in Carré ging gelijktijdig de publieksklapper War Horse, red.). Maar voorstellingen die wringen blijven toch een beetje onze core business.

Het Holland Festival, dat nog duurt t/m 29 juni, telt dit jaar 56 producties, samen goed voor 159 voorstellingen. Vorig jaar trok het festival een kleine 70 duizend bezoekers – merendeels randstedelingen van gemiddeld 50 jaar. Maar tijdens de openingsavond was slechts een kleine minderheid van de 1600 stoelen in De Nationale Opera verkocht aan ‘gewoon’ publiek. „Ik ga altijd naar de opening, ik vind de sfeer bijzonder – ook omdat de koning en de koningin er zijn”, zegt Mieke van den Hombergh (65) uit Nijmegen. „En ik houd van dans. Bij De Keersmaeker vind ik het samenspel tussen muziek en beweging interessant. Ik ga zeker nog meer voorstellingen zien, al weet ik nog niet welke. Eerst nog maar eens rustig het programma doorpluizen.”

Het overgrote merendeel van het publiek bestond uit begunstigers, pers en “medewerkers” in breedste zin – van betrokkenen aan andere festivalvoorstellingen tot gemeentemedewerkers en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van de der Laan (PvdA), die vertelde dat zijn echtgenote Femke „heel erg” houdt van moderne dans en hijzelf „een beetje”. Op de nazit klonken uiteenlopende conversaties op één vierkante meter - van sponsoren van de Rabobank („Ik moet gewoon mijn cijfers halen.”) tot dansprofessionals („Ik vind wel dat De Keersmaeker een beetje in herhaling valt, eerlijk gezegd.”)

Er waren speeches om het afscheid van Pierrre Audi te memoreren, met naast een dankwoord van bestuursvoorzitter Martijn Sanders een geestige laudatio van componist Martijn Padding. Hij wees op het gevaar „in de ban te raken van Audi’s vriendelijke bruine ogen en zachte, melodieuze stem met mysterieus accent”, waardoor een auditief ingesteld iemand bijna vergeet te letten op wat Audi zegt in plaats van hoe.

Pierrre Audi noemde zijn tijd zelf „een hoogtepunt in mijn leven” en overhandigde de eerste exemplaren van het overzichtsboek Venster op de wereld – Holland Festival 2005-2014 aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.