KNVB wil WK afpakken van Qatar als omkoping waar blijkt

Mohamed bin Hammam onderweg naar het FIFA-hoofdkantoor in Zurich om over de vermeende corruptie te praten (mei 2011).
Mohamed bin Hammam onderweg naar het FIFA-hoofdkantoor in Zurich om over de vermeende corruptie te praten (mei 2011). EPA / Steffen Schmidt

Als de berichten over omkoping blijken te kloppen, wil de KNVB dat de organisatie van het WK van 2022 niet door Qatar wordt gedaan, maar door een ander land. Dat zei de voetbalbond vandaag in een verklaring.

In de verklaring staat verder:

“De integriteit van onze competities en voetbaltoernooien is van het grootste belang voor onze sport. Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal.”

De KNVB verwacht dat de ethische commissie van de FIFA de berichten die zondag via The Sunday Times naar buiten kwamen, meeneemt in een onderzoek naar de toewijzing van het WK van 2022.

Dubieuze betalingen

The Sunday Times schreef dit weekend dat Qatar geheime betalingen heeft gedaan om de organisatie van het WK in 2022 naar zich toe te trekken. De Britse krant zegt miljoenen documenten in handen te hebben waaruit de dubieuze praktijken blijken. De verborgen campagne zou zijn geleid door Mohamed bin Hammam, de voorzitter van de Aziatische voetbalbond. Bin Hammam zou in totaal vijf miljoen dollar hebben uitbetaald aan verschillende voetbalbestuurders.

Qatar te heet voor voetbal

Er was al eerder kritiek op de toewijzing van het WK aan Qatar boven concurrenten als Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het woestijnland met anderhalf miljoen inwoners heeft geen voetbalgeschiedenis en de temperatuur kan er ’s zomers oplopen tot vijftig graden.