Vrouwen jouwen EU-waarnemers uit

Drie leden van de EU-waarnemersmissie in Egypte zijn zaterdag een bijeenkomst van de Nationale Vrouwenraad uitgejaagd. De vrouwelijke sprekers waren boos over de kritiek die de missie had geuit op het verloop van de presidentsverkiezingen vorige week.

Op een video van de bijeenkomst is te zien hoe drie vrouwen de EU-vertegenwoordigers onder vuur nemen. „Het rapport is een samenzwering. Wij kunnen niet aanvaarden dat er vijanden van Egypte onder ons zijn”, zegt een van hen. Ze eist het vertrek van de EU-medewerkers. Terwijl zij afdruipen zegt iemand: „Wij zijn trots op ons leger en op onze president, of jullie dat nu leuk vinden of niet. De EU is de vijand van Egypte. Jullie zijn niet meer welkom in het Midden-Oosten.”

De EU had op verzoek van Egypte 150 waarnemers gestuurd. Daar was kritiek op: zo zou de EU de verkiezingen legitimeren. Volgens voorlopige resultaten won oud-legerleider Sisi met zo’n 93 procent.

Het hoofd van de missie, Europarlementariër Mario David, sloeg vorige week idioot figuur toen hij voor de camera van France24 opmerkte hoe weinig vrouwen er stemden. David wist niet dat mannen en vrouwen in Egypte apart stemmen en dat hij bij de mannenrij stond. Hij vroeg France24 de opmerking te wissen maar de zender maakte er liever een stukje van.