Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders: Syriëgangers beraamden aanslag op mij

Wilders beweert dat twee teruggekeerde Syriëgangers zijn gearresteerd wegens het beramen van een aanslag op hem.
Wilders beweert dat twee teruggekeerde Syriëgangers zijn gearresteerd wegens het beramen van een aanslag op hem. Foto EPA / Julien Warnand

Twee Syriëgangers die zijn teruggekeerd naar Nederland zitten vast omdat zij een aanslag op Geert Wilders wilden plegen. Dat heeft de PVV-leider vanavond gezegd tegen persbureau ANP. Wilders zou dit hebben gehoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De NCTV wilde de uitspraak van Wilders tegenover het ANP niet bevestigen. De woordvoerder zei dat er “nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreiging tegen Wilders”. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM ontkent tegenover RTL dat er iemand vastzit voor het voorbereiden van een aanslag op Wilders. “Ook heeft er niemand in het verleden vastgezeten.”

Wilders deed zijn uitspraak vandaag toen hem een reactie werd gevraagd op de arrestatie van de Fransman Mehdi N., die afgelopen vrijdag in Marseille werd opgepakt voor de dodelijke schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. N. is ook een Syriëganger: hij verbleef volgens de Franse justitie bijna een jaar in het land in verband met jihadistische activiteiten.

Diensten bezorgd om terugkerende Syriëgangers

De Nederlandse inlichtingendiensten zijn al langere tijd bezorgd over terugkerende Syriëgangers. In april werd bekend dat twee Nederlandse Syriëgangers zelfmoordaanslagen hadden gepleegd in Syrië en Irak. Ruim honderd Nederlanders vertrokken naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de jihad. De AIVD gaat ervan uit dat inmiddels meer dan tien Nederlandse Syriëstrijders gesneuveld zijn.

De politie hield eerder twee mannen aan die in Syrië hebben gevochten, maar het is niet bekend of zij ook worden verdacht van het beramen van een aanslag op Wilders.