‘Verdachte schietpartij Brussel bekent daden in video’

De 29-jarige Fransman Mehdi N., die afgelopen vrijdag in Marseille werd opgepakt voor de dodelijke schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, heeft in een video de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist. Dat hebben de Belgische en Franse justitie vanmiddag verklaard op twee persconferenties.

De Belgische federale aanklager Frederic van Leeuw vanmiddag op een persconferentie in Brussel.
De Belgische federale aanklager Frederic van Leeuw vanmiddag op een persconferentie in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir

De 29-jarige Fransman Mehdi N., die afgelopen vrijdag in Marseille werd opgepakt voor de dodelijke schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, heeft in een video de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Dat hebben de Belgische en Franse justitie vanmiddag verklaard op twee persconferenties.

Na de arrestatie van N. werd in zijn bagage een filmopname aangetroffen waarin hij zegt dat hij de aanslag in Brussel heeft gepleegd. Bij de aanslag kwamen vorige week zaterdag drie mensen om het leven. In de video zouden ook wapens te zien zijn die N. mogelijk bij de aanslag heeft gebruikt.

Onze correspondent in Brussel Tijn Sadée op Twitter:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Opgepakte jihadist droeg filmopname bij zich waarin hij zegt ‘de aanslag in Brussel te hebben gepleegd’
Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée ‘Ik heb Brussel doen branden’ was 1 van de boodschappen van dader aanslag Joods Museum

N. zou jaar in Syrië hebben verbleven

De Franse justitie bevestigde vanmiddag dat N. een Syriëganger was: hij zou meer dan een jaar in het land hebben verbleven en had vermoedelijk contact met anti-regeringsrebellen die in Syrië vechten tegen het regime van president Assad. Wanneer N. precies in Syrië was is onduidelijk, maar de Franse justitie denkt dat dit eind 2012 en begin 2013 was. Daarna keerde hij terug naar Europa.

Bij de arrestatie van N. werden vrijdag grote hoeveelheden munitie aangetroffen in zijn bagage. Een kalasjnikov was gewikkeld in een vlag van de Syrische strijdgroep ISIS (De Islamitische Staat in Irak en de Levant), die bekendstaat als een zeer radicale en gewelddadige groepering.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Fed.Parket Brussel: ‘Dader verbleef in Kortrijk en pakte 29 mei in Brussel de bus naar Marseille met in zn bagage grote hoeveelheid munitie’

De Belgische justitie kon vanmiddag bevestigen dat N. op 29 mei, een dag na zijn vermoedelijke daden, vanuit Brussel de bus naar Frankrijk heeft genomen. Hij hield zich volgens justitie daarvoor schuil in Kortrijk. De bus die hij in Brussel nam vertrok eerder die dag uit Amsterdam, maar volgens de Belgische justitie zijn er geen aanwijzingen dat er in de zaak een link is met Nederland.

Verdachte wil geen verklaring afleggen

N. heeft sinds zijn arrestatie afgelopen vrijdag nog geen verklaring willen afleggen. De familie van N. liet vanmiddag weten geschokt te zijn door zijn mogelijke daden. Er zou al jaren geen contact meer zijn geweest tussen hem en de familie.

België heeft afgelopen week verklaard de aanval van N. te zien als een terreurdaad. Justitie zei vanmiddag dat het hoge dreigingsniveau in het land voorlopig gehandhaafd blijft. De Franse president Hollande verwelkomde de arrestatie van N. en zei verder dat de strijd tegen jihadstrijders uit Syrië in Frankrijk verder gaat.