Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘Qatar mocht WK organiseren na reeks geheime betalingen’

Mohamed bin Hammam komt in Zurich aan bij een zitting over aantijgingen van corruptie in zijn campagne om FIFA-baas te worden. Een paar uur voor de zitting had hij aangekondigd dat hij zich als kandidaat zou terugtrekken.
Mohamed bin Hammam komt in Zurich aan bij een zitting over aantijgingen van corruptie in zijn campagne om FIFA-baas te worden. Een paar uur voor de zitting had hij aangekondigd dat hij zich als kandidaat zou terugtrekken. Foto EPA / Steffen Schmidt

Qatar heeft geheime betalingen gedaan om de organisatie van het WK in 2022 veilig te stellen. Dat blijkt volgens The Sunday Times uit een schat aan documenten die gelekt zijn aan de Britse krant.

De verborgen campagne zou zijn geleid door Mohamed bin Hammam, de voorzitter van de Aziatische voetbalbond. De Britse krant beschikt over “miljoenen” documenten, zoals brieven en bankafschriften, waaruit de dubieuze praktijken zouden blijken. Bin Hammam zou in totaal vijf miljoen dollar hebben uitbetaald aan verschillende voetbalbestuurders. Onder de naam The Fifa Files is (achter de betaalmuur) gelijk een hele reeks onthullende artikelen gepubliceerd.

Intern onderzoek zonder gevolg

De toewijzing van het WK aan Qatar boven concurrenten als Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, kwam de FIFA al eerder op kritiek te staan. Het woestijnland met anderhalf miljoen inwoners heeft geen voetbalgeschiedenis en de temperatuur kan er ’s zomers oplopen tot vijftig graden.

Vanaf het begin waren er aantijgingen dat het land de organisatie zou hebben gekocht. The Sunday Times meldde al dat twee FIFA-bestuurders voor de WK-toewijzing 1,5 miljoen dollar cadeau hadden gekregen van het Golfstaatje.

Qatar maakte ook een trailer voor het WK:

De FIFA stelde volgens FIFA-baas Sepp Blatter een intern onderzoek in naar onregelmatigheden rond de toewijzing van het WK. En Blatter gaf toe (€) dat het “niet verantwoord” is in juni en juli in Qatar een WK te houden. Daar bleef het bij. De Engelsman Mike Lee, de strategisch adviseur van de Qatarese WK-campagne, zei eerder in deze krant niets van de beschuldigingen tegen Qatar te willen weten. “Het is alleen maar roddel en achterklap”, zo zei hij.