‘NSA verzamelt miljoenen foto’s voor gezichtsherkenning’

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt grote hoeveelheden foto’s van mensen voor gebruik in geavanceerde gezichtsherkenningsprogramma’s. De foto’s worden onderschept via de wereldwijde tapprogramma’s van de dienst, schrijft The New York Times op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De Duitse Europarlementariër Rebecca Harms houdt een masker voor van Edward Snowden tijdens een zitting over het afluisteren door de NSA van Europese burgers.
De Duitse Europarlementariër Rebecca Harms houdt een masker voor van Edward Snowden tijdens een zitting over het afluisteren door de NSA van Europese burgers. Foto EPA / Patrick Seeger

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt grote hoeveelheden foto’s van mensen voor gebruik in geavanceerde gezichtsherkenningsprogramma’s. De foto’s worden onderschept via de wereldwijde tapprogramma’s van de dienst, zo schrijft The New York Times op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De afgelopen vier jaar is de NSA nieuwe software gaan gebruiken die de stortvloed aan foto’s in e-mails en sms’jes, op socialemediaplatforms en andere kanalen kan onderscheppen. Het agentschap onderschept miljoenen foto’s per dag, waaronder 55.000 foto’s die van voldoende kwaliteit zijn voor gezichtsherkenning.

Een biometrisch profiel

Waar de focus eerst nog lag op het verzamelen van geschreven en gesproken informatie, ziet de inlichtingendienst nu ook kansen in de technologische vooruitgang op het gebied van gezichtsherkenning, vingerafdrukken en andere herkenningsmethodes, schrijft de Amerikaanse krant.

“Wij zijn niet alleen op zoek naar traditionele communicatie”, staat in een document uit 2010. Het hele arsenaal aan mogelijkheden wordt ingezet om “de sporen die een doelwit achterlaat” in zijn dagelijkse internetactiviteiten digitaal uit te buiten. De “biografische en biometrische informatie” kan worden aangewend als dat nodig is.

Op een PowerPoint uit 2011 zijn foto’s te zien van een man, soms met baard, soms niet, in verschillende settings. De informatie werd gecombineerd met andere gegevens over hem, zoals zijn paspoort- en visumstatus, of hij banden onderhield met terreurverdachten en informatie van informanten.