Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Meer dan 150 arrestaties bij protesten in Turkije

Omstanders en betogers slaan op de vlucht voor traangas dat de Turkse politie vandaag inzette bij rellen in Ankara.
Omstanders en betogers slaan op de vlucht voor traangas dat de Turkse politie vandaag inzette bij rellen in Ankara. Foto Reuters / Umit Bektas

De Turkse politie heeft rondom de protesten van gisteravond in Istanbul 154 mensen gearresteerd. Daarvan zaten er 62 zondag nog vast, meldt persbureau AP. De protestacties vonden plaats in het kader van de verjaardag van omvangrijke antiregeringsdemonstraties in 2013.

Premier Recep Tayyip Erdogan had de bevolking van tevoren gewaarschuwd niet de straat op te gaan. Tienduizenden agenten waren op de been om een stokje te steken voor de demonstraties. In Istanbul en Ankara kwam het tot een treffen tussen de betogers en de politie. De demonstranten bekogelden de agenten met stenen. De politie zette onder meer waterkanonnen en traangas in om de protestacties uiteen te drijven. Volgens de politie raakten elf agenten en twaalf betogers gewond.

Jaar geleden grootschalige protesten op Taksimplein

In mei en juni vorig jaar protesteerden honderdduizenden Turken tegen de autocratische wijze van besturen van Erdogan. Het Taksimplein en naastgelegen Gezipark in Istanbul werden het centrum van de protestacties. Bij geweld tussen hen en ordetroepen vielen duizenden gewonden en ten minste twaalf doden.

In de Turkse provincie Antalya zijn vijf mensen die vorig jaar meededen aan de protesten aangeklaagd, zo meldde het lokale persbureau Dogan vandaag. Zeker een van hen is lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd. De vijf hangen celstraffen tot 98 jaar boven het hoofd. (Novum)