Syriëganger opgepakt voor dodelijke schietpartij Joods Museum Brussel

De Franse autoriteiten hebben vrijdag in Marseille een verdachte opgepakt van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, vorige week zaterdag. Het gaat volgens persbureau AFP om een 29-jarige Fransman uit het noorden die in 2013 in Syrië contact zou hebben gehad met jihadstrijders.

De Belgische politie heeft foto's verspreid van de man die vorige week zaterdag drie mensen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum in Brussel.
De Belgische politie heeft foto's verspreid van de man die vorige week zaterdag drie mensen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum in Brussel. Foto ANP / Handout Federale Politie België

De Franse autoriteiten hebben vrijdag in de Zuid-Franse stad Marseille een verdachte opgepakt van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, vorige week zaterdag. Het gaat om een 29-jarige Fransman uit het noorden van het land die in 2013 in Syrië contact zou hebben gehad met jihadstrijders, meldt persbureau AFP op gezag van bronnen betrokken bij het onderzoek.

Update 10.13: Het Belgisch federaal parket heeft de arrestatie bevestigd, meldt persbureau AP. Het Franse en het Belgische parket zouden vanmiddag los van elkaar een persconferentie geven over de aanhouding.

Update 15.05: N. heeft sinds zijn arrestatie nog niets gezegd, laten bronnen weten aan AFP. De autoriteiten denken wel overtuigend bewijsmateriaal te hebben tegen hem doordat hij zo veel spullen bij zich had die ook gebruikt zijn bij de schietpartij.

De bus uit Amsterdam

De man die is aangehouden droeg een kalasjnikov en een pistool bij zich van hetzelfde type als bij de aanslag in de Belgische hoofdstad is gebruikt. De verdachte, Mehdi N., is in hechtenis genomen door de Franse binnenlandse veiligheidsdienst. Bij die instantie stond hij door zijn verblijf in Syrië al op de radar. Of hij daar ook heeft meegevochten in de burgeroorlog is nog onduidelijk, maar hij heeft wel een “jihadistisch profiel”. Hij heeft naar eigen zeggen geen vaste verblijfplaats.

N. werd op het station Saint-Charles in Marseille aangehouden door de douane. Hij zat in een bus die vanuit Amsterdam was vertrokken en via Brussel rijdt. Naast wapens en kleding had hij ook een GoPro-actiecamera bij zich. Franse media melden dat hij van plan was de camera te gebruiken, schrijft NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De 29-jarige verdachte had met en camera zijn daden in het Brusselse museum willen filmen, melden Franse media.

Een petje dat bij zijn bagage zat lijkt op het petje dat de dader ophad tijdens de schietpartij, en dat te zien is op de bewakingsbeelden van het incident. (Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Drie doden

De man wordt volgens een bron van AFP bij justitie vastgehouden op verdenking van het plegen van een aanslag met een terroristisch oogmerk, en van een poging daartoe. Hij kan 96 uur - tot dinsdag - worden vastgehouden. Deze periode kan worden verlengd tot donderdag als de onderzoekers een terreurdreiging constateren.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De verdachte heeft vijf jaar gezeten na kleinere vergrijpen en was, net als eerder Merah in Toulouse, bekend bij de inlichtingendiensten.

Strijd tegen jihadstrijders

De Franse president François Hollande liet in een reactie weten dat N. is opgepakt, “zodra hij het Frans grondgebied” betrad. Hoe de verdachte dan toch van Brussel naar Marseille heeft weten te ontkomen, is onbekend. Hollande zei verder dat de strijd tegen jihadstrijders uit Syrië in Frankrijk verder gaat.

Update 15.04: De familie van verdachte zegt geschokt te zijn door zijn daden. Een tante laat weten dat zij het nieuws zag op televisie. Zij omschrijft N. als een “vriendelijke, intelligente, goed opgeleide” jongeman die niet snel iets over zichzelf deelde met anderen. Er zou al jaren geen contact meer zijn geweest tussen hem en de familie. De tante wist bijvoorbeeld niet dat N. in de gevangenis heeft gezeten

Justitie in België liet afgelopen week weten de aanval, waarbij drie mensen om het leven kwamen, te zien als een terreurdaad. Een vierde slachtoffer raakte zwaargewond. De dader handelde volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie “koelbloedig en vastberaden”.

Dinsdag werd volgens Belgische media al een man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. Ook hij zou banden onderhouden met strijders in Syrië. Hij werd later vrijgelaten, omdat hij niet in verband kon worden gebracht met de schietpartij.