Colombiaan Nairo Quintana wint de Giro d’Italia

De kopman van Movistar, die de afgelopen weken vooral in de bergen oppermachtig was, gaf zijn leidende positie in de slotrit naar Triëst niet meer af.

Quintana vanmiddag voorafgaand aan de start van de laatste etappe van de Giro.
Quintana vanmiddag voorafgaand aan de start van de laatste etappe van de Giro. Foto AFP / Luk Benies

De Colombiaan Nairo Quintana heeft vanmiddag de Ronde van Italië gewonnen. De kopman van Movistar, die de afgelopen weken vooral in de bergen oppermachtig was, gaf zijn leidende positie in de slotrit naar Triëst niet meer af. De Sloveen Luka Mezgec won de laatste etappe in een sprint.

Het is voor Quintana zijn eerste overwinning in een grote ronde. Hij is ook de eerste Colombiaanse winnaar in de Giro ooit. Vorig jaar werd Quintana in de Tour de France tweede achter Chris Froome. Dit jaar doet Quintana overigens niet mee aan de Tour, maar hij heeft aangekondigd volgend jaar weer een poging te willen doen de ronde te winnen.

Quintana maakte in slotweek het verschil

De 24-jarige Quintana begon matig, maar maakte in de loodzware slotweek het verschil. Hij won twee etappes en eindigde vanmiddag met een voorsprong van 3 minuten en 7 seconden in het algemeen klassement op nummer twee Rigoberto Uran, ook een Colombiaan. De Italiaan Fabio Aru is de nummer drie van de Giro dit jaar (op 4:04 minuten).

De manier waarop Quintana de macht greep in deze Giro, hield de gemoederen flink bezig. In de koninginnenrit, waarbij onder loodzware en winterse omstandigheden de Gavia en de Stelvio bedwongen moesten worden, pleegde de Colombiaan zijn coup in de afdaling van de Stelvio. De koersdirectie zorgde voor commotie door de afdaling van de Stelvio te neutraliseren, maar dat bleek een communicatiefout, waarna Quintana met in zijn kielzog Hesjedal en Rolland snel afstand nam. Quintana pakte ruim vier minuten op de toenmalige leider Uran. Diens ploeg, Omega Pharma-Quick-Step, was des duivels en dreigde met juridische stappen.

Bekijk onze fotoserie over de Giro 2014:

‘Quintana verzwakt minder dan de rest’

In de daaropvolgende dagen toonde Quintana zijn klasse. Hij kwam zelden in de problemen en won vrijdag de klimtijdrit naar Cima Grappa. Volgens onze sportredacteur Maarten Scholten zit het succes van Quintana hem in een aantal dingen:

“Hij is de beste klimmer: slechts 57 kilo en 1.67 meter lang en gewend te leven en te trainen op hoogte (hij is geboren en getogen op 1800 meter). Mentaal en fysiek is hij bovendien goed opgewassen tegen rijden met zuurstofschuld. Daarbij heeft hij een goede lijn in zijn carrière gehad: steeds een tandje erbij tot de tweede plaats vorig jaar in de Tour. Zijn ploeg Movistar is al jaren een goed gestructureerde ploeg met veel kennis van het rondewerk. Ten slotte beschikt Quintana over de belangrijkste kwaliteit van een ronderenner: hij kan verbeteren (lees: minder verzwakken dan de rest) gedurende een drieweekse ronde.”

Geslaagd debuut Kelderman

De Nederlandse renner Wilco Kelderman kan terugkijken op een geslaagd debuut als kopman in een grote ronde. Hij eindigde op de zevende plaats in het eindklassement en was daarmee de beste Nederlander. Pieter Weening zorgde voor Nederlands succes door een etappe te winnen.